A visszatérők (eredeti címén The 100) egy posztapokaliptikus világban játszódó amerikai televíziós sorozat, amelyet a The CW kábelcsatorna mutatott be 2014-ben. A sci-fi-thriller sorozatnak Jason Rothenberg a megalkotója és rendezője, aki Kass Morgan azonos című regényét vette alapul, de ezt jóval kibővítve, jelentős változásokkal vitte filmre.

A történet 97 évvel egy nukleáris háború után kezdődik, ami elpusztította a földi civilizációt. Az utolsó túlélők egy óriási űrállomáson vártak arra, hogy visszajuthassanak a Földre. Száz rab tinédzsert küldenek a börtönükből a felismerhetetlenségig megváltozott Föld felszínére, hogy kiderüljön, az alig 100 év elég volt-e arra, hogy a radioaktív köd eltűnjön, élhető-e és benépesíthető-e még a bolygó. A cselekmény akkor robban be, amikor nem kevés meglepetéssel kell szembenézniük a fiataloknak, és rájönnek, hogy nem hagyhatják maguk mögött a múltjukat. Hét évadon keresztül rengeteg minden történik. A szereplők felnőnek, hoznak jó és rossz döntéseket, de mindezt azért, hogy megmentsék az emberiséget. 

A sorozat népszerűsé­gének titka a különböző stílusok (tinisorozat, sci-fi, háborús dráma, klasszikus epika) rendkívül hatásos ötvözésében rejlik. Az alapvetően young-adult jellegű történetben napjaink társadalmi kérdései szintén hangsúlyozott szerepet kapnak. A feminista jellege egyértelmű, a női karakterek a férfiakkal minden téren egyenlőek: politikai és katonai vezető szerepet töltenek be, a harcban ugyanúgy részt vesznek. A karakterek szexuálisan szabadok, vagyis a nem heteroszexuális kapcsolatok és irányultságok elterjedtsége is tetten érhető: meleg és biszexuális szereplőket is alakítanak a színészek.

Látványban sem szenvedünk hiányt. Évadonként fejlődik az operatőrök munkája, míg a végére olyan hatásokat, effekteket és látványos videófelvételeket mutatnak, amelyekkel mindenkit bele tudnak varázsolni a visszatérők világába.

Nem tudom, lesz-e még valaha ilyen meghatározó sorozat számomra. Az első évadtól követtem, együtt nőttem fel a szereplőkkel. Hét éven át kísért, idén pedig búcsúznom kellett tőle. Nagy ürességet hagy maga után, de az sem kizárt, hogy egy idő után újranézem.

FacebookApiException thrown

REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12)