Trükkök, amik akkor kellenek, ha nincs kedved mindenre költen

Romániában élünk, ami azt jelenti, hogy a RON a hivatalos pénznemünk. Csak 10$ egy hónap, csupán 5$ egy hét. Ezeket az árakat sok helyen láthatjuk online felületen és tényleg nem sok, annak, akinek a dollár vagy az euró a valutája. Amíg az Egyesült Államokban élőknek megközelítőleg 7$ a minimálbér/óra, nálunk kb. 3$. Ez azt jelenti, hogy nekik az 5$/hét az annyiba fáj, mintha nekünk lenne 5RON/hét, ami igazán nem sok. Ha viszont ugyanazért a termékért kb. 25 dollárt kéne fizessenek hetente, amennyi körülbelül nekünk lenne lejbe átszámolva, biztos nem lennének megelégedve.

Ezeket az elszomorító tényeket félretéve vannak pozitív vonalai is annak, hogy itt élünk. Itt jönnek be a kiskapuk. Megemlíteném épp azt, hogy itt az egyik leggyorsabb az internet a világon, és nem is igazán van megfigyelve. A kiskapuk országában többnyire hátulütő nélkül tölthetsz le filmeket, zenéket, játékokat, amiket csak akarsz, míg fejlettebb országokban, vegyük példának Németországot, borsósan megbüntetnek bármiféle kalózkodásért. Konkrétan, ha nem munkára használod, vagy még akkor is, senkitől sem hallottam, hogy eredeti operációs rendszere lenne, amire megvette a licencet. A céges számítógépeken viszont ajánlott meglegyen, mert azokat szokták ellenőrizni.

Kezdjük az alapvető dolgokkal. A torrent oldalakat említve a The Pirate Bay vagy ncore a két véglet. A Pirate Bayen valószínűleg több kárt okozol magadnak, mint hasznot, hiszen az oldal tele van vírusokkal. Az ncore jóval biztonságosabb, de ott nehéz felhasználóhoz jutni, és ha van is, kell vigyázz a visszatöltésekre, mert elég szigorúan nézik.

Elég divatos lett az egy ingyenes hónap (persze, ha megadod a banki adataid) formula, több online szolgáltatásnál is. Legyen az Netflix, Youtube Premium, Amazon Prime, Spotify. Ez a hónap tényleg ingyenes, viszont az egész feliratkozás bázisú, ezalatt értsd azt, ha nem szünteted meg a feliratkozásod, kérdés nélkül leveszik a következő hónap árát a számládról. A Twitch streaming oldalon van egy bizonyos „loot”, amit csak akkor szerezhetsz meg, ha Amazon Prime által van Twitch Primeod. Kipróbáltam, hogy mi lesz akkor, ha veszek egy hónap amazon Primeot (kb. 50 RON), és kiváltom a zsákmányt, amire szükségem van, ezután pedig visszatérítést kérek. Az Amazon konkrétan azt az egy napot számolta le a visszatérítésemből, így megkaptam mindent, ami kellett bizonyos játékokhoz kb. három lej költségért. Az Amazon által szintén van egy hónap ingyen az Audible oldal/alkalmazásra. Ezen az oldalon hangoskönyveket hallgathatsz sokszínű választékból. A könyveket pontokért tudod kiváltani, egy könyv egy pont. Az ingyenes hónappal kapsz egy pontot, és a könyv, amit abból veszel, örökre meglesz.

Vannak olyan oldalak is, amikért lehetne pénzt kérni, mégis teljesen ingyenesek. Ilyen pl. a Duolingo. Ezen az oldalon nagyon sok nyelvet tanulhatsz, kis feladatokkal, emlékeztetőkkel, rang rendszerrel. Még ha Adblockot is használsz, csak megszólítanak, hogy légyszi ne, de ugyanúgy használhatod tovább. Az ilyen oldalakon illik kivenni az Adblockot. Egy másik ingyenes és hasznos bővítmény a Honey. Ha rendelsz Amazonról, keres neked kuponokat, amik miatt százalékokkal kevesebbet fizetsz. Ezt nem tudom garantálni, mivel még soha nem rendeltem onnan. Több oldalnak is olyan szerződése van véleményvezérekkel, hogy kapnak egy kódot, amit használva a nézőik olcsóbban meg tudják venni a termékeket, a kódok használatával ők is több pénzt kapnak. Ezeket a kódokat persze nem csak a nézőik tudják, ha rákeresel az oldal kupon kódjaira, előadja az embereket, akiknek van szerződése, és természetesen te is tudod használni a kódjaikat.

Rengeteg dolog van még, amit ingyenesen meg tudsz szerezni valamilyen úton-módon, amiket felsoroltam nagyon alap dolgok voltak. Egy Google kereséssel várhatóan te is találsz kiskapukat arra, hogy olcsóbban/ingyen kapj meg dolgokat.