Az utóbbi években különösen nagy figyelemnek örvendett a kripto-, avagy a digitális valuta. Relatív új fogalomról beszélünk, amely a tőzsdét és az internetet is futótűzként tarolta le. A szerencsések hatalmas vagyonokat halmozhattak fel, míg mások passzív jövedelemforrásként használják ki a lehetőségeit. Lássuk, miről is van szó.

A kriptovaluta olyan digitális eszközök gyűjtőneve, ami cserére, illetve fizetésre is alkalmas. A létező legbiztonságosabb fizetési módszer, hiszen olyan titkosított rendszert, avagy kriptográfiát használ, amelyet szinte lehetetlen lenyomozni. Legfőbb jellemzője a decentralizáció, központi felügyelet nélkül működik, az internethez hasonlóan, amelynek köszönhetően országhatárokon átívelő fizetőeszközként funkcionál.

 

Bitcoin és altcoinok

A legismertebb kriptovaluta, becsületes nevén Bitcoin, 2009-ben indult útnak Satoshi Nakamotónak köszönhetően. Azóta rendszeresen jelennek meg különböző úgynevezett altcoinok, beszédes nevük alapján sejthetjük: a Bitcoin alternatívájaként próbálnak érvényesülni. A Bitcoin és alternatívái a hagyományos, centralizált bankrendszerrel szemben decentralizáltak. A decentralizált ellenőrzés a blockchain (blokklánc) használatához kapcsolódik, amely elosztott főkönyvi technológia. Lényege, hogy az egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak fogadni és küldeni mindenféle központosítás nélkül. A decentralizált blokklánc szerves eleme a DeFi, avagy decentralizált pénzelés, a passzív jövedelemtermelés leghatékonyabb módja. A közhiedelemmel ellentétben nem értéktelen, hanem a kereslet-kínálat határozza meg az árát, magyarán az, hogy a potenciális vásárlónak megéri-e egy adott összegért Bitcoint vásárolni vagy nem.

 

Hibák, amiket elkövetünk

A kripto megjelenését és felrobbanását követően több millió felhasználó kapott vérszemet, a gyors meggazdagodás reményében több százezres, ha nem milliós tételekben vásároltak be különböző valutákból. A feketeleves hamar érkezett, hiszen a piac fokozottan változékony (volatilis), másodpercek alatt is hatalmasat zuhanhat az ár, ennek okán felbukkantak a kriptovalutákat bíráló és elítélő hangok. Pedig a probléma forrását nem a piac jelenti, hanem a gazdasági ismeretekkel nem rendelkező egyének impulzív vásárlási szokásai. A tőzsde működésével tisztában lévők profithozama bevonzza és bevonzotta a tapasztalatlan vásárlókat, akik a piac bezuhanásával és pénzük nagy százalékának elvesztésével inkább kiszálltak a digitális pénz világából. A negatív hangokkal ellentétben a kriptovaluták tényleg valós befektetési formát jelentenek azok számára, akik tudják, mikor kell befektetni, mikor kell kivenni a beáldozott pénzt és mit kell keresni, milyen lehetőségeket kell feltárni ahhoz, hogy pénzünk dolgozzon a pénztárcánkban.

 

Passzív jövedelem, valós befektetési forma

A Bitcoin és az altcoinok piaci volatilitása miatt hatalmas profitokra lehet számítani, ha tudjuk, mikor kell vásárolni, de ez magában hordozza a veszteség lehetőségét is, ezért fontos az informálódás és a hidegvér. Az „olcsón vásárolunk, drágán eladunk” technika az egyik módszer, amivel befektetett pénzünk nem válik hamuvá. Kevésbé bátrak számára jelentenek megoldást a stablecoinok vagy stabil kriptovaluták. Ezek, amint arról a nevük is árulkodik, biztonságosak, hiszen létező pénznemekhez csatolt rendszerek, amelyeknek a piaci ára nem volatilis, hanem például a dollár valós piaci értékéhez kötött, ezzel sokkal biztonságosabb befektetési lehetőséget biztosítva. A kripto világában, hasonlóan a bankokhoz, a valutáinkat vagy a portfóliónkat le lehet kötni bizonyos százalékú kamatért. A bankkal ellentétben viszont a kripto decentralizáltságának köszönhetően sokkal nagyobb kamatlábat biztosít a befektetett pénzünknek. A dollárhoz csatolt stabil valuták ezzel a módszerrel inflációbiztos takarékossági megoldást nyújtanak, mellette még az infláció mértékétől függően profitot is termelhetünk. Természetesen 100 lejes befektetéssel senki sem lesz milliomos, de tájékozódással, némi vakmerőséggel és realitásérzékkel lehetséges olyan időtálló portfólió kidolgozása, amely kevés erőfeszítéssel termelhet pénzt az internet és a decentralizáltság segítségével.

Hozzászólások