Sikerül-e jól házasodnom? – ez a nagy kérdés sokak számára, és különösen ez volt a múltban, amikor folyamatos stresszt és szorongást jelentett a szerényebb hozománnyal rendelkező nőknek a párkeresés témaköre. Akkor pedig még inkább relevánssá válik, amikor az emberben érzelmek alakulnak ki, átitatja a szívet a szerelem, és nem tudja mitévő legyen a rózsaszín ködben kapálózva. De mi is a titka az igazi szerelemnek? Hallgassunk a logikus gondolatokra, és kövessük az eszünk diktátumát, vagy engedjünk érzelmeink szenvedélyes sodrásának? A többszörösen díjazott Értelem és érzelem c. film, amely Jane Austen regénye nyomán készült, ezen kérdéseket járja körül, hűen képviselve a regényírónőtől megszokott alaphelyzetet: a 19. századi Angliát és az ott élő nemesi családok érintkezését.

Vasárnap este a Konnekt filmklub találkozót szervezett a Planetariumban, hogy minden Jane Austen-rajongóval vagy filmkedvelővel, az Értelem és érzelem filmesített változatát vitassák meg. Az igazi cél nemcsak az volt, hogy megnézzék sokadik alkalommal a lassan harminc éve megjelent alkotást, hanem az, hogy jobban megértsék a színészek cselekedeteit, és tanuljanak a hibáikból, elemezzék a cselekményszál hátterét. Éppen ezért a film megnézése után a jelenlévőkkel különböző kérdéseket vitattak meg, mint például: hogyan kellene viselkedniük a nőknek és férfiaknak egyaránt egy kapcsolatban annak érdekében, hogy egyik fél se szenvedjen, sőt mi több, mindkettejüknek egészséges, biztonságos intimitást biztosítson a kapcsolat. 

A beszélgetésben elhangzottak többek között olyan gondolatok is, hogy semmi sem véletlen az életben, és mindennek van értelme, mert Isten tudja, hogyan tegyen próbára minket, és tudja, mennyit bírunk elviselni. A Konnekt filmklubnak ugyanis a filmnézésen, -vetítésen, filmes témák megtárgyalásán kívül az a célja, hogy közelebb hozzon minket a valósághoz és azon belül a hitélethez is sok más mellett, ezáltal megismerve a filmek olyan lényeges elemeit, amelyeket nem vennénk észre egyszeri filmélmény alkalmával.

Íme, egy kis betekintés a most vasárnap vetített Értelem és érzelem című filmbe: 

Jane Austen ikonikus regénye, az Értelem és érzelem új filmadaptációja 1995-ben került a mozikba, és azóta is a romantikus filmműfaj egyik meghatározó darabja. Ang Lee rendezése és a remek színészi alakítások révén a film hűen tükrözi Austen regényeinek szellemét és hangulatát, miközben saját egyediségét is hozzáadja a történethez.

Az Értelem és érzelem a Dashwood nővérek, Marianne és Elinor történetét meséli el, akik életük különböző kihívásaival és szerelmi bonyodalmával küzdenek. Emma Thompson és Kate Winslet kiválóan alakítja a két főszereplőt, és hiteles módon ábrázolják a karakterek érzelmekben, de értelemben is dús belső világát. A két színész interakciója annyira tökéletesen valósnak tűnik és olyan meggyőzően köszön vissza a vászonról, hogy teljesen átitatódnak a nézők a testvéri kapcsolatban rejlő érzelmekkel, bemutatja azoknak a fontosságát és összetettségét.

A film látványvilága és díszletei lenyűgözőek, és mélyen beleviszik a nézőt a 19. századi Anglia romantikus, társadalmi légkörébe. A rendező, Ang Lee finom érzékkel kezeli a történetet, és ügyesen egyensúlyoz a két konkurens, a címben is megjelenő értelmi és érzelmi elemek között, miközben hű marad Jane Austen regényének esszenciájához.

Az Értelem és érzelem olyan film, amely mélységesen megérinti az érzéseket, miközben elgondolkodtat az élet értelméről és az emberi kapcsolatokról. A remek színészi alakítások, az összetett karakterek és a gyönyörű látványvilág mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a film időtlen romantikus klasszikus legyen, amelyet érdemes újra és újra megnézni.

Hozzászólások