A múlt hétvégén szinte mindenki értesülhetett a Moszkvában történt terrorcselekményről, amelynek e cikk írásakor 139 áldozata van és az elmúlt évek legbrutálisabb európai terrorcselekménye. 

A péntek esti terrorakciót a frissen újraválasztott orosz elnök, ha nem is teljes egészében hárította Ukrajnára, úgy vélte, hogy onnan kaptak támogatást a fegyveresek – hiába vállalta magára a terrorcselekményt az Iszlám Állam terrorszervezet. Tekintettel Oroszország ukrajnai háborújára, az állítás nem meglepő. De minden előzetes értékelés alapján híján van a hitelességnek. Miközben Ukrajna több száz kilométerre Oroszország belsejében lévő katonai és ipari célpontokat igyekszik támadni, vezetői jól tudják, hogy gyorsan elveszítenék a nemzetközi támogatást, ha a civilek lemészárlását hajtanák végre.

Ukrajna légi támaszpontokat és tengeri kikötőket vett célba Oroszországon belül, és két drón is berepült a Kreml fölé. Idén Kijev szinte biztosan megtámadott egy szentpétervári gázterminált, valamint finomítókat Jaroslavban és Volgográdban, ami eléggé fokozta a feszültséget az Egyesült Államokban, amely aggódik a globális olajárakra gyakorolt hatás miatt. De ezek egyike sem volt tömeges áldozatokkal járó, békésen gyülekező civilek ellen irányuló támadás.

Moszkva távolinak tűnhet a nyugattól, de messze van az iráni Kerman városától is, ahol januárban az Iszlám Állam által vállalt terrortámadás történt, amelyben 84-en haltak meg. Ha bebizonyosodik, hogy a moszkvai támadást ugyanaz a csoport hajtotta végre, az kellemetlen emlékeztető, hogy ez a csoport egyre erősödik.

Az Iszlám Állam állt a másik öngyilkos merénylet mögött is, amely 2021 augusztusában az afganisztáni Kabul repülőterén történt, 170 afgán és 13 amerikai katona halálát okozva, miközben az amerikai elnök, Joe Biden által néhány hónappal korábban elrendelt visszavonulást hajtották végre az országból. 

A békés koncerteken történő támadás már bevett szokás az Iszlám Államnál. Elég csak a párizsi Bataclanban 2015 novemberében szintén a terrorszervezet fegyveresei által elkövetett támadásra gondolni, amelyben 89-en haltak meg, valamint a Manchester Arénában 2017-ben az Ariana Grande-koncert után elkövetett öngyilkos merényletre, amelyben 22-en haltak meg.

Bár a mészárlás oka, illetve valódi tettesei tisztázatlanok, az biztos, hogy a nagyszabású terrorcselekményektől a 2020-as években is tartani kell.

Hozzászólások