Halmágyi Zsolt: Fotósként Székelyföldről a világ sporteseményeire

A Médianapok első előadását a több évtizedes tapasztalattal rendelkező székelyföldi sportfotós, Halmágyi Zsolt tartotta, aki szakmai útjai során átélt élményeiről mesélt, humoros történeteket is megosztva a közönséggel.

Elmondása szerint hamar rájött, hogy könnyebb fotózni, mint hírt írni, így már fiatal korában eldöntötte, hogy ezzel akar foglalkozni. Az első komoly sportesemény, amelyen dolgozott, a csehszlovákiai kézilabda világbajnokság volt a 90-es években. Karrierje során rengeteg sportágban próbálta ki magát sportfotósként, többek között jégkorongban, labdarúgásban, vívásban vagy éppen cselgáncsban. Egyik legemlékezetesebb élménye a 2015-ös katari világbajnokság volt, nagyon váratlanul érte, hogy meghívták az eseményre, de óriási megtiszteltetésnek vette. Három hetet töltött az ázsiai országban, ez idő alatt keresztül kellett mennie egy pár megpróbáltatáson, például kénytelen volt nadrágot cserélni egy taxisofőrrel, mert öltözete nem felelt meg a helyi kultúrának, emiatt nem engedték be egy hivatalos intézménybe.

Az utazásai során átélt történetek elmesélése után arra figyelmeztetett, hogy a sportfotózásban a legfontosabb a pillanat elkapása, hiszen ha valaki egy focimecscsen fényképez, és elmulasztja a tizenegyes elrúgásának momentumát, azt nem fogja tudni helyrehozni. A legkellemetlenebb volt számára jégkorongot fotózni, a kis méretű sportszer miatt, aminek mindenképpen rá kell kerülnie a képre, hogy az mondjon is valamit.

Az előadás zárásaként Halmágyi különleges objektíveket mutatott a közönségnek, köztük egy félkilós modellt, amelylyel komolyan felkeltette mindenki érdeklődését. De csodálkozást váltott ki a jelenlevőkből azzal is, amikor elmesélte, milyen nehéz ekkora objektívvel fotózni egy bicikliversenyt háttal ülve egy száguldó motoron…

Az előadás végén kihirdették a Médianapok fotópályázatának nyerteseit. Első díjat Szövérfi Adrienn kapott. A marosvásárhelyi lány a közönségszavazást is megnyerte, így összesen 200 lej ütötte a markát. Halmágyi elmondása szerint a zsűrizés során rá kellett jönnie, hogy a fotókat nem lehet teljesen objektíven megítélni, még egy szakértő sem lehet képes erre.

Hozzászólások