X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Eljött az idő, amikor Bryan Singer visszaküldi Rozsomákot a múltba, hogy megakadályozza a mutánsokkal történt legszörnyűbb eseményeket, azaz az X-Men 3-at és a Kezdetek: Farkast. Meg volt ott egy disztópikus jövő, amelyben senki sincs biztonságban, de ha Brett Ratner, a rendező, nincs ott, én vállalnám a kockázatot. Ezt pedig úgy teszi, hogy okosan „elfelejti” figyelembe venni ezen filmek történeti részeit, megtartja az első két film legjobb elemeit (tudniillik, készített ő két jó X-Men filmet és Az eljövendő múlt napjai főcímzenéjével emlékeztetnie is kellett minket) és megidézte belső Matthew Vaughnját egy elég jó korkép kialakításakor.

 

x1

Természetesen Stormot még mindig felelős felnőttként kezelik, mintha hozzáadna bármit is a történethez, vagy akármihez is. Annyi ugyan változott, hogy Halle Berry már meg sem próbálja az afrikai akcentust.

 

Ahogy az előzetesekből is tudjuk, a történet a komor, reményfosztott, szinte mai Detroit szintű kétségbeeséssel teli jövőben kezdődik, majd a mutánsok kontra emberiség konfliktus kezdetének idején éri el tetőpontját. Itt lehetne írni egy három órás esszét is az előző filmekkel szembeni kontinuitás-zavarokról, de ezt nem lehet úgy elbírálni, mint az előre kitervelt Marvel cinematografikus univerzumot, hiszen a Fox filmes tervei a jó öreg „ameddig pénzt hoz” stratégiával kezdődnek és merülnek ki.

 

x2

Azért is nyomatják ennyire a hajszárító brandinget. De komolyan, ezt olyan nehéz lett volna összehozni?

 

Szóval az idővonal-különbségeket félretéve, a film legnagyobb baja a két óra tíz perces futamidő, ami egyszerűen nem elég egy ekkora nagyságú történet teljes kibontakoztatásához. A szükséges jelenetek kivétel nélkül ott vannak, legyen az pár percnyi, látványból fakadó belső gyerekünket megtapsoltató harc, vagy ugyanezt megrettentő kivegzés. Ezeken kívül ott van az időnkénti karakterfejlesztő, vagy bemutató pillanat is. Viszont ezek között nincs hatásszünet és a fontos momentumoknak nem mindig van kellő súlya.

 

x3

 Hiába próbál a képi világ segíteni.

 

Ezeken kívül, mint történeti kellék, ott van Hank (Beast) Serumus ex Machinaja, amelyen keresztül az általa kidolgozott mutáns „gyógyír” mindig pont úgy viselkedik, ahogy a forgatókönyvírók akarják. Továbbá jelen vannak erőltetettebb időutazás témájú Farkas Rozsomák viccek (mert ő a legjobb abban, amit csinál, csak senki sem szólt neki, hogy az nem a stand up) és képregényrajongók hátait borsóztató belső poénok – de engem igazából nem zavarnak. Viszont, a teljesen működő poénpróbák oldják a népirtás, illetve háború veszélyéből fakadó feszültséget.

 

x4

Gondolom a hölgyek azért meghallgatnák megnéznék a Rozsomák comedy hourt is. Csak semmi szakállas nő viccek, okay?

 

Ahogy ezen hibákból kétségtelenül következtetni lehet, eme mű az eddigi év második legjobb filmje (mert na, Grand Budapest Hotel). A különleges effektusok, majd az ezzel járó akció simán Bosszúállók szinten van, a karakterek kiválóan beleolvadnak világukba, természetfeletti képességeikkel ellentétes és hihető motivációkkal rendelkeznek, illetve az őket játszó színészek tökéletesen kihasználják a képernyőn töltött időt. Legyen az a leghihetetlenebb képességgel rendelkező X-Professzort alakító James McAvoy, aki öt perc alatt győzi le az alkoholizmust, a mindig tehetséges Jennifer Lawrence, vagy a színészi gárda szenior tagjainak bármelyike. Míg ez mind jó és igaz, itt Michael Fassbender az igazi sztár, mint minden egyes filmben, amiben látható. Még karaktere nyugodt pillanataiban is mesterien érezteti veszedelmességéből fakadó eltökéltségét, illetve önbizalmát és a Rozsomákkal váltott szavai voltak a film legalulértékeltebb pontjai.

 

x5

 Most komolyan, mi kell még, hogy megkapja azt az arany trófeát?

 

Tehát, ha egy kicsit is érdekel ez a film-/ képregényvilág, egyszerűen szeretnél látni egy elejétől végéig A listás színészgárdát akcióban, vagy rég láttál egy szórakoztató sci-fi akció filmet, amibe még emberséges üzenetek, illetve kreatív ötletek vannak ágyazva, irány a mozi!

 

Köszönöm az olvasóm figyelmét!

 

U.I.: Marvel, Fox és Sony be kellene fejezze a stáblista utáni jelenetekkel már, mert nagyon idegesítőek.

 

x6

 Szóval igen, ő Quicksilver. A mutáns képessége a hiperaktivitás és feltétlen szórakoztatás. Nem kell ítélkezni, én is dolgoznék a három studió egyikében.

 

 

Hozzászólások