Hogyan lehet átvészelni a rendszerváltást, hogyan lehet megoldani a kádári örökség problémáit, és hogyan lesz lelkes, ideges, történelemmániás tanárból Magyarország szocializmus utáni legelső demokratikusan megválasztott miniszterelnöke? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a 2022-es Blokád című film, amely Antall József életét mutatja be.

A mozik mostanság sok életrajzi filmet vetítenek, de a magyar filmesek nem a hírességek és a celebek világát próbálják megragadni, hanem tükröt tartanak a nézők elé egy-egy közismert személyiség bemutatásával, történelemmel megspékelve. Tősér Ádám filmje kettős üzenetet továbbít a nézők felé: egyrészt, a jelenlegi politikai helyzetet szem előtt tartva azt üzeni, hogy ne féljünk kifejezni a nemtetszésünket – mint 1990-ben a taxisok. Másrészt pedig azt is bemutatja, hogy milyen az igazi államférfi, aki a hazáját szolgálja és csak a nép érdekét tartja szem előtt. 

A film szerint, mivel Antall József (Seress Zoltán) szeretné Magyarországot kiléptetni a Varsói szerződésből, ami a szovjet vezetésnek egyáltalán nem tetszik, bosszúból a szovjetek elzárják a kőolajellátást. Az ország ezért kénytelen lesz máshonnan beszerezni a kőolajat, de ennek közel sincs olyan kedvező ára, mint annak, amelyet korábban a baráti Szovjetuniótól vásároltak. A válság beálltakor Antall a nyirokrákja miatt kórházba vonul, és a kórteremben értesül a taxisblokádról. Ezt követően az ágyból, telefonon keresztül próbálja megoldani az ország problémáját, még mielőtt kitörne a tüntetés… „Nekem nincs időm betegnek lenni.”

A fiatal Antall József (ifj. Vidnyánszky Attila) 1950-es évekbeli emlékeiből tudjuk meg, hogy miért ragaszkodik annyira a demokratikus Magyarországhoz és miért kérte meg Gorbacsovot arra, hogy bocsánatot kérjen 1956-ért. A film ezeket a részleteket apránként tárja elénk, ahogy a taxisblokád is apránként radikalizálódik, miközben a miniszterelnök bajtársa, Göncz Árpád (Gáspár Tibor) a népszerűségéért távolodik tőle. 

Az archív felvételek érzését keltő részletek eladhatóvá tették a filmet, bár ezek nem eredetiek, pedig – amint az filmben is elhangzott – ez volt Magyarország rendszerváltás utáni legelső tömegtüntetése, amelyet a televízió élőben közvetített. Amilyen gyorsan épül fel a történet, éppen olyan hamar véget is ér, erős hiányérzetet hagyva maga után. Mintha a blokádnak is csak úgy lett volna vége, hogy hirtelen mindenki autóba pattant és hazament. Bár a film címe Blokád, mégsem mutatja be mindazt, amit a néző a filmtől remél, azaz, hogy mi történt igazából 1990-ben nemcsak a parlamentben, hanem az utcán is.

 

Kép forrása: port.hu

Hozzászólások