Képzeld el, hogy egy átlagos napon, minden előjel nélkül a népesség két százaléka eltűnik. 140 millió ember. A Hirtelen Eltűnés. Senki sem tudja, hogy miért, senki sem tudja, hogy hová. Hogyan élnéd meg, ha a szeretteid, barátaid, ismerőseid közül valakit elnyelne a föld? Hogyan reagálna a tömeg? Mennyire változtatná meg az életfelfogásodat?

Erről szól a Hátrahagyottak (The Leftovers) című sorozat, amely 2014-ben jött ki az HBO-n, és 2017-ben a harmadik évaddal befejeződött. A drámát Mimi Leder rendezte Tom Perrotta regénye alapján, főszerepben Justin Thereoux, Carrie Coon és mások. 2017-ben TCA-díjat kapott a legjobb drámai teljesítmény kategóriában.

A történet három évvel a Hirtelen Eltűnés után játszódik, ahol Mapleton, New York gyászoló emberei az Eltűnés fennmaradó traumájával próbálnak megbirkózni, a modern idők legnagyobb eseményével, amit sem a tudomány, sem a filozófia nem tud megmagyarázni. A globális veszteséget személyes szinten mutatja be, és ahogy a címből is látható, nem az eltűntekről, hanem a hátrahagyottakról szól, tehát a szereplők pszichológiája van a rivaldafényben. Vannak olyanok, akik próbálnak teológiai magyarázatot adni, és vannak, akik egy világvége szektába csatlakoznak. De a dráma lenyűgöző ambícióját nem lehet ilyen abszurd, ötletes képekkel egyszerűen leírni, ez egy olyan mű, ami teljesen mélyen érinthet, amelyet legtalálóbban Max Richternek az első évadban elhangzó zenei aláfestése jellemez.

A széria nagy előnyei a megragadó történet, nagyszerű karakterek és karakterfejlődés, valamint az egzisztenciális rejtély, amit a gondolataidba helyez.

A legnagyobb hátránya talán az, hogy nem mindenkinek való. Ha egy akcióval tömött, vagy akár humoros történetre vágysz, akkor ez semmiképpen nem fog tetszeni. Nem csak nézni kell, hanem bele kell élni magad ahhoz, hogy a teljes tapasztalat meglegyen. A másik hátránya az, hogy lassú. Pár részt meg kell nézned ahhoz, hogy igazán elkezdjen érdekelni, de azok után teljesen benne leszel. Végezetül, ha egy olyan sorozatra vágysz, amiben elmélyedhetsz, érdekel a pszichológia és egy komoly történet, akkor mindenképpen adj egy esélyt a The Leftoversnek.

Hozzászólások