Idén újdonságnak számító színházi projektként indult az IndependNET – független színházak hálózata. Jelenleg hat társulat része ennek a csereprogramnak: Kolozsvárról a Váróterem Projekt és a Reactor, a jászvásári Fix Színház, Temesvárról az Auăleu Színház, ezenkívül pedig két bukaresti társulat, a Godot Cafe-Teatru és az Unteatru Színház. Ez a kapcsolat a közös munka bármilyen formáját támogatja, az előadás vagy színész cserétől kezdve egészen a közös projektek kivitelezéséig. Na de hogyan indult és miről szól ez a kezdeményezés? Erről kérdeztük Imecs-Magdó Leventét, a Váróterem Projekt tagját, az IndependNet egyik kezdeményezőjét.

IndependNet – a független színtársulatok hálózata, innen jön a név is. Az ötletgazdák mi voltunk illetve a Reactor, akik szintén Kolozsváron működő független csapatként működnek. Egyszerűen kíváncsiak voltunk, hogy Romániában hogyan mozognak a függetlenek, miben hisznek, milyen fajta színházat vallanak, mivel léteznek ilyen társulatok, de nincs elég rálátásunk a munkáikra. Igaz, léteznek fesztiválok, de itt nincs lehetőség mélyebb kapcsolatok kialakítására. Mindenki lohol és leginkább a sajátjával törődik, egyszerűen nem látjuk és ismerjük egymást. Az elv tehát az volt, hogy olyan társulatokat, illetve színházakat keressünk fel, amelyeknek a saját városukban van saját befogadó terük, így létrehozva egy csereprogramot, s ezáltal kötetlenebb kapcsolatokat, vagy barátságokat is akár.

Mi alapján csatlakoztak a színházak? Vannak még Romániában ehhez hasonlóak, akik még nem IndependNET tagok?

Igen, vannak, és reményeink szerint a második kiadásban csatlakoznak még. Nyitott a kapu, viszont nyilvánvalóan létezik egy határ, ugyanis Romániában nem létezik olyan sok független színház. Igaz, Bukarestben rengetegen vannak, nagyon sokszínűek, szinte lehetetlen átlátni őket. Kocsmaszínházak, és magánszínházak, az utóbbiak számára a legfontosabb a szórakoztatás, ezáltal a profitszerzés, ami azért nem egészen része ennek a független dolognak. A kérdés az volt, hogy mitől független a színtársulat. Húzható-e határvonal, aközé amit mi csinálunk és a zenés- szórakoztató, profitorientált előadások közé? Nyilván igen, és ez nagyon szépen kirajzolódik.

IndependNet chapter one: hogyan zajlott/zajlik az első kiadás?

A hálózat programsorozata úgy alakult, hogy szeptember végén, 25-27. között itt Kolozsváron indult el az egész. Októberben mindannyian Jászvásárba, majd novemberben Temesvárra megyünk. Egyfajta háromszakaszos ciklus köré épül, ami eddig nagyon jól alakult. Itt kezdtek tehát a Fix Színház és az Auăleu Színház, ezenkívül volt még egy bukaresti előadás a Zic Zac. Ez fő előadásként került be a programba, mert ez egy nagyon sikeres előadás, amit az Uniter is kitüntetett. Nagyon fiatalos, lendületes darab, természetesen teltház előtt játszottak. Ami még fontos, hogy bejött az a nézőközönség, akiket mi nagyon nehezen érünk el a Váróterem Projekttel, nevezetesen a román közönség. Különben minden előadáson óriási volt az érdeklődés, a Temesváriak például egymás után kétszer kellett játszodjanak. Amúgy október 23-án jön az Unteatru ide a Zugba, akik a 5 ore cu Mario című egyéni előadással érkeznek. Nagyon kíváncsian várjuk őket is.

Az Uniter-díjas előadás

Az Uniter-díjas előadás

A ti előadásaitokról milyen visszajelzések érkeztek?

Mi a Zéró című előadással mentünk, és azért eléggé izgultunk, hogy egy színmagyar előadást hogyan fogadnak. Nagyon vicces volt, mert a feliratozás a színpad szélén volt megoldva, és amikor ment a monológ, az emberek oldalra néztek és nem ránk. Amúgy állva tapsoltak meg minket, nagyon szerették, és mind azt mondogatták, hogy milyen szép a magyar nyelv, bár nem értettek belőle semmit. Egyfajta kuriózumnak számítottunk. Végülis kijelenthetem, hogy nagyon jól működik a multikulti ezen a téren.

Részlet a Zéró c. előadásból

Részlet a Zéró c. előadásból

Említetted, hogy lesz második kiadás is. Mikorra tervezitek azt?

Igyekszünk legközelebb nem ebbe az időpontba tervezni a következő kiadást, ugyanis minden ilyenkor, ebben az őszi periódusban van megszervezve a pályázati kiírások miatt. Mindenképp szeretnénk tavaszra átmozdítani, és reméljük, hogy lesz ugyanúgy pályázati keret, meg akarat is, hogy ez újra megvalósulhasson. Mindenképp úgy váltunk el a többiektől, hogy még találkozunk. Reméljük a legjobbakat.

Hozzászólások