A pokolból (From Hell) a Hughes testvér-, és rendezőpáros 2001-ben megjelent egyik alkotása, amit az azonos című képregény után készítettek el. Témáját valós események inspirálták, amit a képregényből merített fiktív történésekkel színesítettek. Így a híres Hasfelmetsző Jack-legenda mellett párhuzamosan húzódik a történeti szál, amely bemutatja a londoni felsőbb körök árnyoldalát és a szabadkőművességhez való kapcsolataikat, illetve Fred Abberline (Johnny Depp), az ópiumfüggő nyomozó, akinek álmaiban látnoki felismerései vannak a bűnügyekről, szintén kulcsszerepet játszik a történetben. 

1888 őszén tíz hét alatt egy sorozatgyilkos öt prostituáltat gyilkolt meg London Whitechapel negyedében. A gyilkosságokat összekötötte, védjegyet hagyott maga után, hisz helyszíneinek okkult elrendezési mintáiról és sebészileg tökéletes mészárlásairól híresült el.

A film már-már kényelmetlenül valóságos képet ad a társadalom legalsó rétegeinek életéről, kiváló operatőri munkával jelenítik meg a nyomort és a kilátástalanságot. A kellékek, a ruházat, a színészek alakítása remekül visszaadja a 19. század végi Anglia hangulatát, nagy hangsúlyt fektetve a színekre, amelyek csak még jobban fokozzák a mindvégig jelen lévő titokzatosságot és komor hangulatot, kellemes borzongást idézve elő. Peter Deming operatőr a nyugtalanság mestere, komor sikátorokban járatja a kamerát, miközben baljós kocsik haladnak el, és a vörös vér mintha a festett londoni égboltra fröccsenne. Azért, hogy a film visszaadja a viktoriánus London korhű környezetét, több helyszínen folytak a forgatások, többek között Prágában, mivel építészete a 19. századi Londonra emlékeztet.

Bár a középpontban Hasfelmetsző Jack karaktere áll, kiléte a film végéig rejtve marad. Folyamatosan kapjuk az alig észrevehető jeleket, hogy kit is rejt az alak, akinek személyét csak hátborzongató képkockákban láthatjuk, elsuhanó köpeny vagy árnyék formájában. A félelemkeltés kulcsa sokszor a téves azonosítás. A főbb szereplők sajátos jellemvonást kapnak, mint például Abberline, a látnok, drogos zsaru, Mary Kelly (Heather Grahama) feminista prostituált és Hasfelmetsző Jack, a kulturált arisztokrata, zseni pszichopata.

A film szinte azokkal a képkockákkal ér véget, amelyekkel kezdődött, így keretbe foglalja a történetet. Összességében izgalmas, a figyelmet megragadó és végig fogva tartó alkotás. Azt az érzést adja át, mintha titkos klubhoz tartoznánk, ahol remekül szórakozhatunk, de könnyen bajba lehet kerülni. Erős nyelvezete és az erőszakos jelenetei miatt kiskorúaknak nem ajánlott, adrenalinra vágyó felnőtteknek viszont annál inkább, hisz nem túlzás Hasfelmetsző kijelentése, miszerint „egy nap az emberek visszatekintve azt mondják, én szültem a 20. századot”.

 

Kép forrása: imdb.com

Hozzászólások