Ha esetleg lemaradtál volna a Kommunikáció Napok második, pénteki napjáról, itt egy kis összefoglaló, hogy mi is történt egész nap a Politika- Közigazgatás és Kommunikáció Kar épületében!

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója Eladni a színházat című előadásával indult a nap. Az igazgató úgy gondolja, hogy színház művészete csakis kortárs lehet, itt és most, az alkotó és az alkotása pedig a színpadon eggyé válva a realitás korlátai között szólítja meg a közönséget. Sosem szabad összetévesztenünk egy olyan szórakoztató termékkel, amely csupán a kikapcsolódást szolgálja, hanem próbálja gondolkodásra késztetni az embereket, ezáltal teret engedve a nevelésnek, oktatásnak egyaránt. Válaszolt arra a kérdésre is, hogy áru cikk-e a kultúra, szerinte minden alkotó vágya eladni saját alkotását, ily módon tekinthetjük annak. Egy jó reklám nem tudja helyettesíteni a terméket, mégis nagy szerepet játszik annak eladásában, hiszen egy olyan kulturális intézményről van szó, amelyben maga a tér, az épület arculata is egy reklám, befolyásolja a fogyasztók elégedettségét, legyen szó a büféről, az előcsarnokról, színészekről, önkéntesekről, mind-mind fontos szerepet játszanak a közönség megszólításában. Úgy véli, hogy egy társulat akkor tud igazán jól működni, ha mindenki tisztában van a képességeivel és a feladatkörével, természetesen lennie kell egy motornak, egy központi figurának, aki ha kell, elviszi a balhét. Végezetül megfogalmazta, hogy a színház egyedisége a személyességben, a közönséggel való konkrét kapcsolatteremtésben rejlik, egy olyan megismételhetetlen élményt tud nyújtani, amely semmivel sem helyettesíthető.

001GasparikAttila

Grubisics Csaga arról tartott előadást, hogy hogyan lehetünk trendik és ízlésesek a Facebookon, vagy az Instán. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen esztétikai szempontok alapján készítjük el a pineket, amiket ezeken a portálokon megosztani kívánunk. Fontos az üzenet, ami természetesen mindig angolul van. Ehhez kell választani egy szűrőkkel megbolondított hátteret, és egy cuki betűtípussal kész is van a remekmű. Ha már aktív tagjai vagyunk ennek a társadalomnak, akkor legyünk tudatosak és ízlésesek!!

0001GrubisicsCsaga

Az ebédszünet után a kommnapok sztárvendége, Istenes Bence mesélt karrierjéről, kulisszatitkokról, na meg közben agyonszívatta szegény szervezőt, aki vette a bátorságot, hogy moderálja a beszélgetést. A ValóVilág és X Faktor házigazdája nem hisz az iskolában, vagy a jó egyetemben: ha valaki tehetséges, akkor azt előbb-utóbb felkapják, és jó szakembert faragnak belőle. A kezdők számára szintén jó tipp: legyenek alázatosak az elején. Végig kell járni a szakma lépcsőfokait. Elsőként ő is a Viva Magyarországnál kezdett, ahol kipróbálhatta magát, és rájött arra, hogy mi az, amiben ő igazán jó lehet. Az ugródeszkáról majd egyenesen az RTL Klub markába szökkent, ahol először a háttéradásokban, majd időről időre egyre nézettebb licenc műsorokba szerződtették. Mesélt arról is, hogyan működik egy X Faktor adás, hogy milyennek kell lennie egy műsorvezetőnek, aki odáig szeretne eljutni. A lényeg a tempó, az állandó ébrenlét, a jó poénok mindamellett, hogy nem te vagy a főszereplő. Nagyon fontos, hogy az adás „Bibliájának” megfelelő figura legyél, aki bármikor kész az improvizációra is. Ő az a típusú srác, aki számára mindig kihívást kell jelentsen a munka, nem szabad rutinná válnia, hiszen akkor az unott lesz. Szereti a változatosságot, a rugalmasságot, és a jövőben is más formátumú adásokban képzeli el magát. Hogy marad-e az RTL-nél? „Nem tudnának annyi pénzt adni, hogy átmenjek egy másik csatornához, ahol lassan szakmailag leépülök”- a Bence rajongóknak tehát jó hír: lojális marad a tévéhez, és még sokat fogjuk látni a képernyőn.
Jha, és megjegyezni: akármilyen jó újságíró vagy kommunikációs vagy, sose vállalj interjút egy műsorvezetővel 😀

001IstenesBence

A délutánt a Nőileg magazin munkatársai, Sebestyén Kinga és Mihály László folytatták, akik röviden beszámoltak arról, hogyan dolgoznak, hogyan történik a folyóirat tördelése, és hogyan küzdik le a szerkesztők közötti távolságot. Beszéltek arról is, hogy az elején nem sok jövőt jósoltak a magazinnak, de büszkék arra, hogy meg tudták mutatni, azt, hogy Erdélyben is sikeresek tudnak lenni.

021IstenesBence

A Kommunikáció Napok pénteki napjáról a további képeket itt nézheted meg!

 

Szerzők: Kádár Kata,  Kismihály Boglárka, Kovács Orsolya

Hozzászólások