Nem hiába fogytak el a jegyek a humorfesztre, jól szórakoztunk

A Humorfesztivál pénteki estéje mi mással telhetett volna el, mint rángatózó rekeszizmokkal, egy focicsapatra való stand-upossal, no meg egy rövid beszélgetéssel a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristáival. Kiderült, egyikük a Campus gyakori olvasója. 

„Láttam ninját, aztán rájöttem, hogy ortodox pap” – György Botond gyergyószentmiklósi születésű humorista nyitotta meg péntek este az Erdélyi Humorfesztivál 12. kiadását, őt a csíkszeredai Showder Klubos Zsók Levente követte. Az Open Stage (ha úgy tetszik Székelylend) igazi székely autót mutatott be – mert hát ugye Székelyföldön nem csak a sörből és szalonnából szeretjük a hazait. A hihetetlenül keveset fogyasztó és elképzelhetetlenül olcsó székely autót százas szegekből, „pefeléből” és drótokból építették fel (legalább is képzeletben), mivel ezek olyan alkatrészek, amelyekből Romániában bármelyik útszélen találunk cserére valót.

Az Open Stage (avagy a Székelylend) is új jelenetekkel állt elő

Az Open Stage (avagy a Székelylend) is új jelenetekkel állt elő

A kolozsvári és mára népszerű Felméri Péter is megmutatta magát, elárulta, hogy kedvenc étele a margarinos kenyér „parizellel”. A margarinról a tudósok már bebizonyították, hogy nem élelmiszer, a felvágott eredetét Felméri pedig már nem is keresi, hisz úgy is tudja, azt abból préselik össze, amit épp a gyár körül találnak, sündisznóból, vagy gumicsizmából akár. Kun Zsolt fellépése után a feltörekvő versenyzők edzették meg a közönség rekeszizmait – no, nem mindegyik! Volt köztük kézdivásárhelyi, marosvásárhelyi, orotvai, sepsiszentgyörgyi előadó, de még a csíkszeredai Sapientia Hallgatói Önkormányzatának elnöke, András Előd is fellépett.

„A vőlegény az esküvőn csak biodísz: jó, ha ott van, de nem kötelező” – Felméri

„A vőlegény az esküvőn csak biodísz: jó, ha ott van, de nem kötelező” – Felméri

Szabó Nándor és András Előd (utóbbiról mindneki azt gondolta, hogy a Baróti Star TV Sanyikája)

Két versenyző: Szabó Nándor és András Előd (utóbbiról mindenki azt gondolta, hogy a Baróti Star TV Sanyikája)

Bár a Szomszédnéni Produkciós Iroda azt állította, hogy az est fénypontja a verseny volt, sokan inkább őket vártuk. Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc – vagy, ahogy mindenki említi őket: T.Sz. és B.F. – csak egy olyan poént sütöttek el, amit már a youtube-os videóknak köszönhetően mind kívülről fújunk, de humorperceik végén a vastapsot megérdemeltem kapták. Hasznos tanácsot adtak: ha külföldre utazunk, és sehogyan sem találjuk fel magunkat a repülőtéren, mindig követni kell a Kaufland-pungás csávót, mert az biztos hazamegy.

Arra minden Szomszédnénit interjúvolni készülő figyelmét felhívom: ritkán találkozol náluk közvetlenebb és barátságosabb hírességgel – még Erdélyben is egyre ritkábban jellemző, hogy a fellépés után is mosolyognak az újságíróra és leültetik maguk közé beszélgetni. Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs még előadás után sem szűnnek meg egészségesen lököttnek lenni, így jól gondold meg, mit veszel komolyan a válaszaikból. Azt mondták, ha hazai pályán lépnek fel, komolyan felkészülnek rá, T.Sz. kiszámolta, hogy csupán 6,1%-ban improvizált, B.F. bevallása szerint nagyobb arányban rögtönzött. „Ezért is csesztem el az egyik poént” – ismerte be.

„Meg kell győznöd másokat arról hogy vicces vagy” – Szomszédnéni Produkciós Iroda

„Meg kell győznöd másokat arról hogy vicces vagy” – Szomszédnéni Produkciós Iroda

Azt azonban bátran kijelentették, hogy az erdélyi humor jövőjét nem féltik. „Tényleg nagyon ügyesek és tehetségesek a versenyzők, a szervezők is nagyon jó munkát végeznek, úgyhogy biztonságban érezzük a fesztivált és az erdélyi humor jövőjét” – mondták. T.Sz. szerint szeretnék a jövőben több hetes rendezvénnyé kibővíteni a fesztivált. „A legnehezebb, de a legjobb is az egészben az, hogy ki kell állni a színpadra és meg kell győzni másokat arról, hogy vicces vagy. Nem őrült, hanem vicces” – tette hozzá B.F.

Kíváncsi voltam, a stand-up komédiázás biztosíthat-e teljes megélhetést a humoristáknak. Kiderült, a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai már ebből élnek. „Egy idő után eljuthat az ember arra a szintre, amely biztosítja a megélhetést. Mi már csak ezzel foglalkozunk, és legalább nincs idegesítő, hülye főnökünk” – válaszolt T.Sz., de B.F. még hozzátette, az sem egy utolsó dolog, hogy nem kell korán kelni. A végén persze megkérdezték, hová írom majd a cikket, és – nagy örömünkre – kiderült, hogy Tóth Szabolcs alkalmanként bizony rákattint a Campus oldalára.

Végül, még néhány fotó az eseményről:

„Láttam ninját, aztán rájöttem, hogy ortodox pap!” – György Botond

„Láttam ninját, aztán rájöttem, hogy ortodox pap!” – György Botond

Kozma Attila

Kozma Attila székely matektanárt játszik

 7

11

A fellépés előtt „lazulnak” a székelyek (Lung László Zsolt, Kozma Attila)

A fellépés előtt „lazulnak” a székelyek (Lung László Zsolt, Kozma Attila)

Hozzászólások