Interferenciák 2014

Egy színházi előadás elsődleges nyersanyaga, nélkülözhetetlen kifejezési eszköze a test – írja Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója a szerdán startoló Interferenciák Színházfesztivál kapcsán a Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) honlapján. Az immár negyedik alkalommal megrendezett esemény tematikája a test történetei. Kérdés, a történelem során annyiszor felmagasztalt, megdicsőült, megkínzott, meggyalázott és megalázott test feltámad-e végül? Van-e megváltás? A beválogatott előadások ezeket a kérdéseket boncolgatják. Nem a műtőasztalon, mint a Wozzeck-ban, sokkal inkább a színpadon.

A közel két hétig tartó fesztivál programjából bőven van mit válogatni. Ezúttal a külföldi produkciókra fókuszálunk, fel is állítjuk a tuti top 3-at, amit kár lenne kihagyni. Mivel a stúdió előadásokra már rég nem lehet jegyeket kapni, ezért a nagytermiekből szemezgetünk, amire még akad néhány hely.

 

A harmadik a sorban: HENRIK IBSEN – A NÉP ELLENSÉGE

A sztori egy fürdővároskában játszódik, ahol doktor Stockmann felfedezi, hogy a víz, amire egzisztenciájukat építették, fertőzött. A doktor közzé akarja tenni felfedezését, és követeli, hogy cseréljék le a vízvezetékeket. Néhány befolyásos lakos és valamennyi újságíró támogatást ígér, miközben a polgármester, aki tulajdonképpen a fivére, ellene fordul. A város vezetősége attól fél, hogy jólétük ezennel véget érne, így manipulálni kezdik a polgárokat és a sajtót, végül mindannyian Stockmann ellen fordulnak. Már csak az kérdés, vajon mennyi esélye van az igazságnak egy fogyasztásközpontú társadalommal szemben?

Kiderül 26-án,  szerdán, valamint 27-én, csütörtök este 8 órai kezdettel a  KÁMSZ nagyszínpadán a berlini Schaubühne együttes előadásában. (Rendező: Thomas Ostermeier)

anépellensége

 Kép forrása: www.interferences-huntheater.ro

 

Nr. 2.: ALFRED JARRY: ÜBÜ KIRÁLY 

A színjátékot Alain Timar rendezésében a KÁMSZ társulata is játszotta 2011-ben. Most viszont brit Cheek by Jowl társulat előadásában újra nevetgélhetünk az infantilis karakterek játékán 30-án 19 órától a Nemzeti Színházban. (Rendező: Declan Donellan)

Az antiszociális, ugyanakkor nagyon dinamikus és mértéktelen Übü Papa és Übü Mama egyetlen célja, hogy hatalomra jussanak. De vajon milyen eszközök által? Gyermeteg módon visszatérnek a gyermekkori önzéshez és erőszakossághoz, ami már-már infantilisnak hat, vagy megoldják felnőttek módjára?

übü

 Kép forrása: cheekbyjowl.com

 

Az első viszi a pálmát: ALBAN BERG – WOZZECK

Amikor a Wozzeckről olvasgatunk, rögtön megakad a szemünk egy bizonyos fogalmon: szadista orvos. Utána meg azt írja, kínzásoknak veti alá. Van valami furcsa varázsa ennek a két fogalomnak, így rögtön kutakodunk tovább, ez bennünket már meggyőzött.

Szóval Wozzeck egy szegény borbély, aki alig bírja eltartani családját. A jobb élet reményében kísérleti alanynak jelentkezik egy szadista orvosnál, aki kínzásoknak veti alá. Közben a felesége félrejár az egyik katonával, hiszen férjét nem szereti, csak a pénzét. A borbély tudomást szerez a viszonyról, de hogy erre mit lép, megtudjátok december 7-én 19:00-től a nagyszínpadon. A színdarabot az olasz Groupe Presence IUAV mutatja be Antal Csaba rendezésében.

 woyye

 Kép forrása: blogspot.com

 

Az esti szórakozásról sem feledkeztünk meg. Ajánljuk a prágai BUCINATORES ORCHESTRA avangárd-dzsessz zenekar koncertjét 28-29-én 21.00 órától az Ecsetgyárban.

 

Hozzászólások