Még egy kicsit Kommnapok

Még nagyobb lesz az idei EC – tudtuk meg Andi Vancatól, a Kommnapokon tartott előadásában.

Super tare bine, de mégis, mi az, ami vonzó ebben a fesztiválban? Hogyan jött létre és hogyan alakul majd akkor, ha már nem férnek a Bánffy-kastély telkén? Milyenek azok az emberek, akik mindezzel foglalkoznak? Andi Vanca és a frappáns, EC színű és stílusú prezentációja minderre és a közönségben felmerülő kérdésekre is válaszolt.

Nekem már csak attól repesett a gyomrom, hogy a sárga-fekete betűk megjelentek a vetítővásznon. Feléledt bennem az a fesztiválélmény, amibe belecsöppentem  a Bánffy-kastély kapuin belül. Olyan volt, mint egy szeletecske nyugat – mindennek megvolt a maga helye és konkrét hivatása, s az volt az érzésem, hogy ez így van rendjén. Hogy bárt csak sörösládákból lehet építeni, hogy a babzsákok fehérek, hogy a lengőágyaknak pont ott kell len(g)niük, hogy osztogatnak esőkabátot, ha esik az eső. Most azonban megtudtam, hogy ez a természetesség jól ki van gondolva, s hatalmas bannerek meg reklámok helyett, amit a sponzorok követeltek volna, inkább afféle beépített (szó szerint) reklámot alkalmaztak. Bárt, sportpályát, játszó– és nyugiteret valamelyik támogató védjegye alatt építtettek.

kn

S mindez kb. 20 fiatalnak, egy szűk baráti társaságnak volt az ötlete, akik részt vettek először a Booha College Partykon, majd megnyitották a Boiler Club-ot, s mikor már oda sem fértek, akkor döntötték el úgy, hogy fesztivált csinálnak. S jól akarták csinálni, úgy, hogy felvehessék a versenyt. S most az élre törnek, szeretnék az Electric Castlet Kelet-Európa legnagyobb electro-zene fesztiváljává tenni. Ezért már most tartják a promo partykat, márciusban meglepetéssel készülnek, Electric City néven (ígérik, hamarosan jelentkeznek a részletekkel), augusztus óta folytatják a tárgyalásokat a zenekarokkal, lemezlovasokkal. Folyamatosan ötletelnek, gondolkodnak, értelmeznek, újraterveznek. Mert élményt szeretnének nyújtani, reményeik szerint 100 ezer (!!!) fesztiválozónak. Nőni szeretnének, de van plafonjuk, mondja Vanca, már csak azért is, mert nem mindenki fogja majd megengedni magának a jegyet, s ha igen, akkor korlátozzák. Jha, s így akarják elkerülni a mainstreammé válást is. Nem szeretnének költözni, mert szeretik Bonchidán, de majd úgy csűrik-csavarják, hogy minél jobban használják a teret. Ezért idén is más lesz a design. Ez biztos.

S még az is, hogy most csütörtökön jelentik be az első tuti-fellépőt. A headlinert! S üzenik, készüljünk máárcius 28-ra, mert izzani fog a város a sok elektromosságtól.

Hozzászólások