Dimitrij Markov orosz fotós és újságíró február 16-án, 42 évesen elhunyt. Halála jelentős veszteség a művészeti és újságírói közösség számára, mind Oroszországban, mind nemzetközi szinten. 

Munkája, amellyel az orosz élet lényegét örökítette meg iPhone-jával, széles körű elismerést váltott ki. Markov gyakran sötét, mégis reményteli fotói a kortárs orosz társadalom szimbólumává váltak. Fotográfiája nem csupán a pillanatok megörökítéséről szólt, hanem a történetmesélésről is. Páratlanul jól tudta az orosz élet összetettségét közvetíteni a lencséjén keresztül. A maszkos rohamrendőrről készült fotója ikonikussá vált, és az Alekszej Navalnij bebörtönzése elleni 2021-es tüntetéseket szimbolizálta.

Ez a kép kétmillió rubelért kelt el, támogatva a tüntetésekben érintetteket. Dimitrij Markov halála sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után. A Putyinnal való szembenállása és halálának időzítése, Alekszej Navalnij halála után, felerősítette a találgatásokat a körülményekkel kapcsolatban. Markov fotói, különösen a Navalnij-tüntetéseken készült képei az ellenállás szimbólumaként pozicionálták őt. Hagyatéka nemcsak a fotóiban, hanem az általuk képviselt bátorságban is rejlik. Markov munkássága a szabadságért és az igazságosságért folytatott küzdelem erőteljes emlékeztetője marad.

 

 

Képek forrásai: Dimitrij Markov személyes Instagram- és Facebook-profiljai

Hozzászólások