Bartok Barbara ezt nézte: Gazda Emese és Kolumbán Antal a Kommunikációs Napokon

Így érezte magát: jókedvű

Itt: Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudomány Kar, 101-es terem.

Bejegyzés: Mindennapi életünk legfontosabb alappillére a Facebook. Minden korosztály képviseli magát, szinte mindenki használja. De vajon ki mire? Elsődleges célja, hogy kapcsolatot tudjunk tartani az ismerőseinkkel. De jelen van mint humorforrás, mint piac, ahol mindent áruba bocsáthatunk, de mint egyszerű unaloműző tevékenység is.

Bővebben…

Gazda Emese és Kolumbán Antal erre a kérdésre alapozva végezték kutatásukat. Ezt egy Facebook oldal létrehozásával kezdték, amely a Szeretek facezni végleges nevet kapta. Ezen az oldalon rengeteg értelmetlen, vicces bejegyzéseket posztoltak. Arra szerettek volna fényt deríteni, hogy hány ember kapható erre. Céljuk elérésének érdekében egy álprofilt is létrehoztak, Kiss Tímea (Timcsi) néven, aki által gyűjtögették a kedvelőket. De mivel a Facebook nem engedi, hogy álprofilok lepjék el, ezért Timcsit nagyon hitelesen kellett megalkotni. Egyre több embert jelöltek be, képeket töltöttek fel az adatlapjára, különböző bejegyzéseket osztottak meg. Mikor már elég ismerőse lett Timcsinek, kezdetét vette a „csopizás”, vagyis különböző csoportokban terjesztették vele a Szeretek facezni nevű oldalt. Rövid idő alatt népszerű lett a fake-lány is és az oldal is. Timcsinek mára 1300 ismerőse lett, tehát ismertebb, mint a képeket kölcsönadó lány.

Természetesen Kiss Tímea álélete nem volt könnyű. Válaszolnia kellett a sok üzenetre, ismerkednie kellett. Egyszer még párkapcsolatba is került egy fiúval, de a románc sajnos négy nap után meg is halt. Sokszor kapott pajzán képeket és ajánlatokat férfiaktól, sőt, néha lányoktól is. Tehát a profil megalkotói többet is kaptak projektjük során, mint amire számítottak. Munkájuk sokszor napi 11 óra facebookozást is igénybe vett.

Emese és Antal kutatása már véget ért, de annyira megszerették a „közös gyereküket”, hogy még mindig gondosan ápolgatják, igyekeznek aktívan eleget tenni rajongóiknak. Oldalukon megtudhatjuk horoszkópunk jellemzőit, nevünk jelentését, olvashatunk idézeteket, csodálhatunk szép cicákat, illetve egy-egy bejegyzésük megosztásától szerencsések is lehetünk.

A két lelkes fiatal előadása csodás hangulatban zajlott, szem nem maradt szárazon. Egy-egy részében magunkra ismerhettünk. Hiszn mindannyian lájkoltunk már értelmetlen dolgokat, gyakran kommenteltük barátunk nevét a „taggeld azt, akivel imádsz zakuszkát enni” típusú képek alá.

Bár sokszor hangoztatták, hogy a társadalomkritika, a gúny nem tartozik a céljaik közé, kutatásukkal mégis tükröt állítottak az emberek elé. Rossz belegondolni, hogy milyen képek keringenek a világhálón, hogy mi a „mencsi” napjainkban, hogy hogyan alakítja az embereket, és gondolkodásukat a Facebook. Nem ijesztő, hogy valaki azt írja, egy amúgy álprofilnak, hogy „járunk” és ez már feltételezi is a „szercsi”, „lávcsi”, „puszcsi” előszeretett használatát?

Emese és Antal kutatása, és a Kommunikációs Napokon tartott előadása is nagyon sikeres volt. Sok kis mosolygó arcot kaptak, rengeteg lájkot, és ezáltal egy megosztást is.

Hozzászólások