Ez a videó megmutatja, miért nem akarsz jövőbelátó lenni…

Amikor rátaláltam erre a kisfilmre, és megnéztem, egyszerre futott végig rajtam a borzongás és a szomorúság. Elborzadtam, hogy ilyen is lehet majd a világ, aztán rájöttem, már ilyen a világ.

A magányosság valószínűleg már mindenki vállára rákapaszkodott egyszer-kétszer élete során, ha aztán el is illant gyorsan. És mit teszünk, ha a világ gondja ránk szakad, szorosan átölel az egyedüllét meleg karja? Beburkolózunk az internet világába. Az internet közösségi oldalaiban az a legironikusabb, hogy tulajdonképpen elzárjuk magunkat a külvilágtól. Small talkokat folytatunk le akár idegenekkel is, csak hogy ne érezzük, még csak rá se gondoljunk arra, hogy esetleg magányosak vagyunk.

Ezt a videót sokféleképpen lehet értelmezni, viszont meglátásom szerint van egy mozgatórugója, ami keserűvé teszi mindenki szájízét. Társadalomkritika a javából. Manipulatív reklámok, amelyeket rendszeresen megrágunk, és jó étvággyal elfogyasztunk. Aztán ott van a híres technológia, ami amennyi lehetőséget ad, annyit el is vesz, mert valljuk be, elkényelmesedtünk.

            „Best friend. Never be alone.”

A szlogennek kissé pszichotriller szaga van, de teljes tisztességgel vágja arcunkba a lecsupaszított igazságot. A technológia annyi lehetőséget ad, hogy még saját legjobb barátunkat is kiválaszthatjuk, aki még a születésnapunkat is tudja fejből, nem kell Facebook értesítés hozzá. Mi értelme hallgatni barátunk nyavalygását, aki épp most szakított párjával, esetleg meghalt a hörcsöge, amikor lehet egy olyan barátunk, akinek nincsenek igényei, így mindig csak ránk koncentrál? Talán a jövő megoldást nyújt az efféle problémákra, addig is kitartást. Ha meg tovább fantáziálnál a jövőről és a technológiáról, akkor mindenképp keress rá a Black Mirror sorozatra, és ne lepődj meg azon, ha a megszállottja leszel

Hozzászólások