Több száz, de akár majdnem 1500 fős szervezőcsapat áll egy-egy fesztivál hátterében – derült ki a kolozsvári Közgazdász Klub Hogyan szervezzünk sikeres fesztivált című beszélgetőestjén csütörtökön a Planetariumban. A fesztiválszervezés mikéntjéről és hogyanjáról Kovács Alpár Botond moderátor két közismert hazai fesztivál főszervezőit, Popa Ilonát (Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor), valamint Rés Konrád Gergelyt (Vibe fesztivál) faggatta többek között például arról is, milyen különleges igényekkel találkoztak a fellépő sztárok részéről.

Popa Ilona 2013-ban vette rá magát, hogy elmenjen Tusványosra, ahol első körben be is került a szervezői csapatba. A történet előzménye, hogy korábban az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletben tevékenykedett, ez pedig nagyban összekapcsolódik a Magyar Ifjúsági Tanáccsal, amely a fesztivál erdélyi szervezőgárdáját alkotta. Végül három évvel később, 2016-ban lett főszervező.

Rés Konrád Gergely és csapata hiánypótló diáktalálkozót szeretett volna összehozni, amely egyszerre szóljon középiskolá­soknak és egyetemistáknak. Elmondta, a Vibe leginkább a 16 és 25 év közötti magyar fiatalok fesztiválja, a fellépők listáját is ehhez igazítják. Popa Ilona szerint Tusványos korosztálytól független és inkább tábor, mint fesztivál, a programok és a fellépők megválogatásában pedig a partnerek is nagy szerepet játszanak. Elhangzott, bár a Vibe fő vonzereje a magyar és külföldi fellépők tárháza, mégsem elhanyagolható része a fesztiválnak a strand és a nappali programok, előadások. A főszervező emlékeztetett: a helyszín kiválasztásánál a Vibe esetében fontos szerepet játszott, hogy korábban ugyanott szervezték a Félsziget fesztivált, emellett közönségszavazást is indítottak, amelyen végül Marosvásárhely nyert.

A beszélgetésen kiderült: Tusványos 250 fős csapata már télen gyűléseket tart és júliusban kezdik meg a munkálatokat a helyszínen. A Vibe fesztiválon szinte egész évben dolgoznak, és a szervezőcsapat nagyjából 1400 személyt jelent. A főszervező szerepköre Popa Ilona szerint a többiekkel való együtt dolgozás, a csapat összefogása, míg a Vibe-nál jobban érvényesül a piramisrendszer, de nyilván fontosnak tartják a közös munkát is.

A hallgatóság részéről érkező kérdéstengerben mindenki felkapta a fejét az izgalmas felvetésre: a fellépők kívánságlistáinak különc elemei. Tusványoson volt, aki úgy tesztelte azt, hogy mindent elolvasnak-e a riderben (a szerződés részét képező igénylista – szerk. megj.), hogy annak egyik pontjában papírhajót kért, s mivel azt megkapta, tudta, hogy elolvasták és komolyan vették a kéréseit. Az első Vibe-on fellépő Borgore 12 oldalas riderében olyan pont is szerepelt, amelyben makit kért, ezt végül nem tudták a szervezők teljesíteni – ami nem is baj, hiszen tartása illegális…

 

A képet a szerző készítette.

Hozzászólások