Mihai Chirilov ajánlása az egyetemista filmfogyasztóknak

Mert 13. TIFF! (Pentru că ediţia a 13-a.) Ezzel a sokatmondó frázissal kezdődött az első TIFF Lounge közönségtalálkozó, amelyen Mihai Chirilov, a TIFF művészeti vezetőjével Mihnea Măruţă újságíró beszélgetett. És mert tényleg 13., az a szerencsétlen, sokat vitatott babonaság, a találkozó egyfajta szerencse és szerencsétlenség (igazság vagy merészség mintájára) témakörben zajlott. Chirilov szerint szerencse, hogy tarthatják a színvonalat, de szerencsétlenség, hogy elázott a Fő téri megnyitó, így moziba kellett költöztetni.

Szerencsés az a filmfaló, aki a kiszemelt filmek közül legalább felére elmehet. Szerencsétlenség pedig az, hogy nem lehet elhozni minden kívánt filmet. A mi legnagyobb pechünk pedig az, hogy nem vehetünk részt minden vetítésen. Ezért, a közönségtalálkozó után megkértük az erre legalkalmasabb embert (mondhatnám azt, hogy a filmenciklopédiát), Mihai Chirilovot, ajánljon nekünk 5 filmet, amit mindenképp látnia kell a kolozsvári egyetemistának. Íme a listája és érvelése:

WALESA (Lengyelország, 2013. R. Andrej Wajda)

Mert ez egy olyan film, ami az eltorzított történelem egy-egy részét kívánja helyretenni. Mert azoknak magyaráz, akik nem élhették meg azokat a történelmi pillanatokat.  Mert minket akar tájékoztatni.

STOCKHOLM (Spanyolország, 2013. R. Rodrigo Sorogoyen)

Mert tökéletesen megírt, eljátszott és leforgatott film. Mert a fiatalkori szerelem veszélyeiről beszél. Mert szétfeszíti a kapcsolatokban fellépő hatalmi erőket.

MANEVRE NOCTURNE – NIGHT MOVES (AEÁ, 2013. R.Kelly Reichardt)

Mert lelkesen mutatja be a naív fiatalok világ megmentési indítványait. És közben azért, mert figyelmeztet ezen akciók veszélyéről. Mert időszerű és aktuális.

REUNIUNEA DE CLASĂ – THE REUNION (Svédország, 2013. R.Anna Odell)

Mert önmagát kereső, bizonyos helyzetekben megalkuvó, megbocsátó vagy épp megbosszuló véndiákról szól. Mert ezzel mindnyájan szembesülünk majd. Mert bennünk van a kérdés: hogyan látom magam mások tükrében és képes vagyok-e a megbocsátásra?

RÖVIDFILMEK

Inkább azoknak, akik képpel, filmmel foglalkoznak. Mert innen már csak egy lépés a nagy alkotás.

A TIFF teljes programját itt tekinthetitek meg. TIFFre fel!

 

 

 

Hozzászólások