Maleficent

A Disney újra mesefeldolgozással hódított , Angelina Jolie szereplése pedig remekül alakul benne. Csipkerózsika modern adaptációját május 30-án mutatták be, és két hét alatt rögtön a világ legnézettebb filmjévé nőtte ki magát.

A traumáktól kőszívűvé vált Maleficent tündér (Angelina Jolie) megátkozza a szomszédos királyi család újszülött gyerekét, Aurorát (Elle Fanning). Az egész történet a népszerű Grimm mese előzményének tekinthető, mely végig kíváncsiságban tartja a nézőt.

A tündér erős, agresszívan védi meg magát és a területét. A bizalmába férkőző fiú okozza  a legnagyobb csalódást neki, mert elveszi tőle a legféltettebb kincsét, csak azért, hogy király lehessen. Az ellenségeskedés magabiztos, karakteres, kőszívű nőt farag a fiatal, bájos Maleficentből. Gonosznak kéne lennie, valójában azonban jó ember. Vannak erényei, ám messze nem tökéletes.

d

Elle Fanning egyszerűen ragyog a szerepében, Angelina Jolie is tulajdonképpen erre a szerepre termett. Ravasz és  rejtelmes, akárcsak Maleficent, mert mindketten tudják fokozni a történet és a helyzet drámaiságát. Nem meglepő módon Maleficent segítője egy madár, aki kontroll alatt képes emberré (Sam Riley) változni.

Az, hogy együttérző-e vagy ellenséges a főszereplő csak a végén fejtik meg a rendezők. Robert Stromberg munkája vitathatatlan. Az Alice in Wonderland, Oz: The great and powerful és az Avatar után másra sem számíthatnánk. A 3D-s effektek elkápráztatnak, a klasszikus fényviszonyok hátterében pedig mindig valami fantázia van.

A címszereplő kinézete, a Lady Gaga stílusú arcvonások, a vörös rúzs és a bőrből készült szarvak Angelinára termettek. A gond az volt, hogy az összes gyerekszerepre pályázó kislányt elrettentett, így a rendezők kénytelenek voltak az öt éves Vivienne Jolie-Pitt színészi képességeire hagyatkozni.

c

Mindvégig a legnagyobb kérdés a filmben az, hogy Maleficent tündér képes-e felemelkedni a mély sérelmeiből. Abban a pontban, amikor rájön átkának súlyosságára, még nagyobb csapás éri. 16 évvel azelőtt olyan átkot rakott a naiv hercegnőre, amit senki és semmi nem fordíthat vissza. Még ő sem. Megakadályozta volna, de az idő felülkerekedett rajta, Aurora pedig már akkor mélységesen aludta álmát, amelyet csak az igazi szerelmes csók törhetett meg.

A kapóra összeszedett királyfi csókja reménytelen volt, így a szomorúnak látszó történet újabb fordulatot vesz. Csipkerózsika álma rövid, inkább csak szundikálásnak nevezhető, felébresztése pedig meglepő módon valósul meg.

A bosszú beteljesedik, a király meghal, a két szomszédos királyság úrnője pedig Aurora hercegnő lesz.

 

 

 

 

 

Hozzászólások