A Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar karácsonya

Szeretet, béke és önzetlenség. Az ünnepi időszak három legfőbb kiindulópontja. Erre alapozva karácsonyi eseményre várja a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara a karon tanuló egyetemistákat, oktatókat. A kari kari ismét teret kínál a közösségépítésre, arra, hogy együtt élvezhessük az ünnepi hangulatot és megoszthassuk egymással és másokkal is a karácsony szépségét. Az eseményre december 18-án, 17.00 órától várják az érdeklődőket a kar T1, T2 és T3 termeiben. A kari kari részleteiről, az esemény lefolyásáról Győrffy Gábor egyetemi docenst kérdeztük.

– Hogyan néz ki ez a kari karácsony? Miből áll az esemény?

– Ez hagyományos rendezvény, ami több mint tízéves hagyományra tekint vissza nálunk a karon. Minden évben karácsony előtt összegyűlnek a diákok és a tanárok, hogy közösen ráhangolódjanak a karácsonyra, megünnepeljék azt. Az eseménynek valójában az a menete, hogy az adott napon, ami idén december 18-a, közösen feldíszítünk egy fát, ez a díszítés is része a közösségi élménynek, az egész éves csapatépítésnek. Miután feldíszítettük a karácsonyfát, ajándékokat helyezünk alá, és kicsit élvezzük egymás társaságát, ajándékozunk, énekelünk.

– Hogyan történik az ajándékozás? Titkosmikulás-alapon?

– Nagyjából igen, van egy játék, ami az eseményhez kapcsolódik, ez meg van hirdetve a kar Facebook- és Instagram-oldalán egyaránt, és aki szeretne, bejelentkezhet. Ez arról szól, abból áll, hogy mindenki, aki regisztrál, megajándékozhat valakit azok közül, akik szintén jelentkeztek. Sorsolással lesz eldöntve és ez a sorshúzás párokba állítja az érdeklődőket, így dől el, hogy ki kinek fog ajándékot adni. Ezeknek az ajándékoknak az értéke maximum ötven lej. Tavaly több mint kétszáz jelentkező volt, úgyhogy eléggé nagy az érdeklődés mind a román, mind a magyar vagy más nyelvű szakok körében. 

– Hogyan néz ki a közös éneklés? Ha a teljes karnak meg van hirdetve az esemény, hogyan énekel együtt a magyar, román, angol vagy akár német ajkú diák, tanár?

– A fadíszítés és az ajándékozás mellett a fő programpont a rendezvényen az éneklés, amikor is kórusok alakulnak diákokból vagy tanárokból vagy akár vegyesen, és több nyelven karácsonyi énekeket adnak elő: románul, magyarul, angolul, németül. A magyar diákok a Mennyből az angyalt és egyéb megszokott, mindenkori karácsonyi dalokat énekelnek, de ugyanúgy a többi nyelven is a legismertebb dalok csendülnek fel. Mindig van énekes kedvű csapat, ami főleg diákokból verbuválódik és ők szoktak énekelni. Ez nagyon vagány, hangulatos, az előző években még zenei kíséret is volt, mert voltak olyan diákok, akik például gitáron tudtak nagyon szépen játszani, és kísérték a közös éneklést. A német szakos diákok és oktatók vannak a legkevesebben, így ők inkább vegyes kórust alkotnak, de nagyon kedves, hogy mindenki, függetlenül attól, milyen nyelven tanul, kicsit megmutathatja a különböző nemzetek hagyományos ünnepi dalait. 

– Van bármiféle karitatív része az eseménynek, illetve ezáltal kit támogat az intézmény?

– Igen, fontos a karnak a közösségi szerepvállalás részeként, hogy adakozzunk a rászorulóknak amellett, hogy együtt jól érezzük magunkat. Idén székelyföldi árvaháznak gyűjtünk adományokat. Ezeket tanárok és diákok egyaránt bevihetik a karra, van erre külön szoba, a 21-es, itt gyűjtik össze mindenkinek az adományát. Lehetőség van anyagi támogatásra bankszámlán, telefonszámon keresztül az eseményt megelőző napon, 14.00 óráig. A helyszínen új tankönyvekkel, füzetekkel, (társas)játékokkal lehet támogatni az árvaház gyermekeit. Ezeket később eljuttatják a székelyudvarhelyi árvaházhoz (Casa de copii Sfântul Iosif), ahol a több ezer gyermeknek remélhetőleg sikerül meglepetést okozni, segíteni a nehéz helyzetükön. Ez már a harmadik év, hogy ennek az intézménynek, alapítványnak ajánljuk fel a segítségünket, 2021 óta tart az együttműködés.

Az alapítvány, amit a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar támogat, 1998 áprilisában jött létre négytagú csoport kezdeményezésére. Az alapító csapat a segíteni akarás vágyából döntött úgy, hogy lépnek egyet és bevállalják a hosszú távú projektet, amivel segíteni tudnak az árva, nehéz helyzetben élő, utcára került gyermekeken. Előbb nappali központot nyitottak, ami sürgősségi segítséget nyújtott a gyerekeknek, majd telket vásároltak, és felépült az a központ, ami ma is működik és szeretetteljes, meleg otthont igyekszik nyújtani minél több kiskorúnak. Több ezer gyereknek biztosítanak a mai napig orvosi ellátást, de mindenféle téren próbálnak segíteni, tanácsadásban, irányításban. A céljuk, hogy minél több gyerek akár új családnál, akár az árvaházban, támogató, szeretetteljes közösségbe tudjon tartozni és tudjanak annál tovább álmodni, mint az általános szükségleteik kielégítése. Az alapítvány minden támogatásért nagyon hálás, főleg ilyenkor, az ünnepi időszakban, tehát aki megteheti, online, a https://www.casasfiosif.ro/ honlapon a donează fülecske alatt kiválaszthatja a kívánt összeget és néhány kattintással, banki utaláson keresztül egy-egy nehéz sorsú gyermek karácsonyát szebbé tudja tenni.

– Miért ajánlanád az egyetemistáknak a részvételt? Hogyan buzdítanád őket, hogy minél többen jelen legyenek?

Tulajdonképpen nagyon jó közösségi program, ahol ismerkedni lehet, együtt lehet lenni a diáktársakkal. Ugye, a járványhelyzet ideje alatt folyamatosan az volt a probléma, hogy el vagyunk zárva egymástól, most meg végre itt az alkalom, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt, különböző nemzetiségű diákokkal, tanárokkal együtt. A Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar nagyon nyitott intézmény, ahol rengeteg programlehetőség áll az itt tanulók rendelkezésére, vannak közös tanár-diák programok is, amelyekre szintén nagyon szép számban érkeznek érdeklődők. A filmkluboktól kezdve egészen a tanár-diák focimeccsekig nagyon sok csapatépítő, közösségi program van, de számos közösségi teret is kínálnak a kar épületei, ahol ezek megvalósulhatnak. 

– Mit üzennél nekünk, a diákjaidnak karácsony, újév közeledtével? 

Karácsonyra és az új évre kívánok minden újságírás szakos hallgatónak valódi, hiteles élményeket, jó társaságot és letisztult gondolatokat, olvasás és írás közben egyaránt.

Hozzászólások