Az idei év első alkalma egy irodalmi vita volt, mely a szokásos hétfői napon, október 17-én, 20 órai kezdettel, ismételten a Bulgakovban volt. Bréda Ferenc író, költő, tanár és teatrológus szerzeményeit vitatta meg a közönség.

A vitaindító Karácsonyi Zsolt és a Bretter György Irodalmi Kör elnöke, André Feri volt. A”terítéken” a Bréda Theatrum Temporis (Levelek az utókornak) című levélgyűjteménye volt, melyeknek az a különlegessége, hogy a következő századokban élő utókornak szól. Bréda Ferenc ezt egy piramidális játéknak tervezte, azzal céllal, hogy az utókor folytassa ezeknek a leveleknek az írását és ők is adják tovább a következő generációnak. A levelek címzettjei a következő évszázadok személyei.

A szerző két levelét olvasta fel a közönségnek: Hetedik levél: A litoszi létről és Létóról, a látóról és a Nyolcadik levél: A létezési dráma teo-teátrális idejéről, mint a föl- és ide-idézés közegéről. Bréda Ferenc kijelentette, hogy ezek a szövegek „meglehetősen elvontak és filozófiai jellegűek, elmélyülés szükséges, amihez nem feltétlenül van idő”.

bretter-kozonseg

A levelek kódolásához az író szerint, nyelvi alkímia szükségeltetik, amely egy olyan tudományág, melyet az ókori antikvitásban használtak. Ezzel Bérda sokat foglalkozott az évek során. A nyelvi alkímia szerint például Ludas Matyi nevéből a Ludas a ludus szóból származik, ami latinul nem jelent mást, mint játékot. A gonosz Döbrögi neve pedig a származását mutatja, vagyis Debrecen városát. A vitaindító és André Feri is meg-meg szólaltak, jobban elmagyarázták a szövegek nehezebb részeit, és természetesen irányították a vitát.

Látszólag az irodalmi kör szép számban megjelent résztvevői elcsodálkoztak ezeken a tényeken és sok kérdés is felmerült az est különböző a témáiból. Miután Bréda ezeket mind megválaszolta, a kör elnöke megköszönte a nézők jelenlétét. A következő Bretter kör jövő hétfőn, október 24-én lesz s a meghívott Vass Csaba slammer lesz.

Képek: Varga Melinda

Hozzászólások