Az évnyitók, akárcsak az évzárók, ballagások és más hasonló protokoláris események, a legjobb szervezés és jóakarat mellett sem tartalmaznak túl sok újat. Van egy kis zene, van egy kis beszéd, van egy kis jókívánság innen-onnan, egy előadás. Egy kevés, hasznos (vagy kevésbé hasznos) információ a tanulmányi szerződések, a kreditek, a kötelező, halaszthatatlan és rémesen bonyolult év eleji teendők birodalmából. De véletlenül sem annyi, hogy holnaptól pikk-pakk feloldódjon az összes ehhez kapcsolódó idegesítő kérdésed.

A Babeș – Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata, minden évben megtartja megnyitóját. Emellett persze minden kar külön megtartja a sajátját. Ha résen vagy, és érdekel az eseményhez csatolt előadás is, akkor első héten startból öt-hat megnyitón is részt vehetsz. Ebben a cikkben, csak a magyar tagozat megnyitójára szeretnék összpontosítani. Azon belül is egy jó időben elhangzott mondatra. Ugorjuk most át a beszédek nagy részét, az előadást és a Visszhang kórustól származó muzsikát, és összepontosítsunk a jókívánságokra. (Részletes leírást lásd: a másik oldalon betördelt tudósításban.)

Soós Anna rektorhelyettes évnyitó beszédében bátorságot kívánt a kritikus gondolkodáshoz, és az önmegismeréshez. Azt hinnéd nem is olyan nehéz kekeckedni, és mindenbe belekötni azzal az indokkal, hogy te kritikusan állsz a dolgokhoz, egyszerű. Még a gondolkodás is sikerül néha-néha. A bátorságot a rektorhelyettes szerintem ahhoz kívánta, hogy szembe tudj nézni azzal, ha valami, amiben eddig hittél, nem úgy van. Hogy ne törj össze akkor, amikor a szüleid által tanultakban csalódsz. Hogy bátran merj szembenézni és véghezvinni terved, ha egy-két tanárod szavát megkérdőjelezve valami újat alkotsz. Merthogy ez is kellene legyen az éppen megkezdett, vagy már több rendben folytatott egyetemi élet. Kritikusan kell gondolkodnod ahhoz, hogy majd amikor csak-egy-kicsit-uncsi ballagáson ráolvassák a fejedre a Gaudeamus Igitur-t, akkor egy megtört, majd újraformált, átalakított, de teljes és valóságos fiatal induljon neki az egyetemi padokon túl kezdődő világnak.

Hozzászólások