Kolozsvári néptánctalálkozó Ördögtérgye módra

Egy nappal hosszabb lesz és többek között díjnyertes felvidéki táncelőadással örvendezteti a nagyérdeműt a 14. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó november 23–25. között. Természetesen számíthatunk a megszokott gyermekprogramokra, kézműves tevékenységekre, és lesznek külön felnőtteknek szánt események is.

 Az Ördögtérgye Egyesület majd’ másfél évtizede a kulturális értékeink megőrzése és hagyományaink ápolása jegyében szervezi a találkozót. Nyitrai Ágnes főszervező szerint a rendezvény összetartó ereje a találkozás örömében rejlik, azokban az emberekben ugyanis, akik évről évre felkeresik, mind-mind elevenen él az évtizedeken keresztül, generációról generációra áthagyományozódó népzene-néptánc iránti hűség és tisztelet. „Én mindig úgy érzem, hogy ez az a hely, ahol sok jó ember találkozik” – fogalmazta meg az egy héttel ezelőtti sajtóértekezleten Nyitrai Ágnes. Azt is elárulta, hogy nagy örömükre egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt, éppen emiatt találták ki az idén az egynapos hosszabbítást. Ugyanis már csütörtökön készülnek az idelátogatóknak egy népzenei esttel. A nulladik napon, 23-án a Bulgakov Irodalmi Kávéházban este 9 órától Csoóri Sándor és a Tokos zenekar előadását hallgathatjuk. Ezenkívül három másik helyszínen zajlik majd a találkozó: a Kolozsvári Diákművelődési Házban, a Heltai Folkcenterben és a Kolozsvári Magyar Operában. Azt, hogy évről évre egyre szerteágazóbb a célközönség, mi sem bizonyítja jobban, minthogy nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról és az anyaországon túli többi magyarlakta vidékről is érkeznek nézők és fellépők.

Kicsik és nagyok találkozója ez

Felnőttek és gyerekek számára egyaránt gazdag programkínálattal készülnek a szervezők. A szombat délelőtt például teljes mértékben gyermekközpontú: az egyetlen hivatásos felvidéki néptánccsoport, az Ifjú Szívek oktatással egybekötött előadással készül a kicsiknek a magyar operában, ezt követően pedig ugyanott kézműves foglalkozással és táncházzal kedveskednek a fiataloknak.

Talán az egyik legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb előadást szintén az Ifjú Szívek tánccsoport mutatja be, pénteken 19 órától a kolozsvári Diákművelődési Házban. A sajtótájékoztatón vetített kisfilm igényesen és precízen összeállított műsort sejtet, amely egyszerre történelmi és népművészeti jellegű is. A Hontalanítás című előadás a deportálás témáját dolgozza fel, rendhagyó módon, a néptánc nyelvén mutatja be a kisebbségi élet kirekesztettségét. A Hégli Dusán által koreografált, egyszerre mozgószínház és néptáncelőadás jellegű Hontalanítás az avignoni fesztiválon díjnyertes lett Tánc és test kategóriában.

Nem véletlen, hogy a felvidéki tánccsoport két műsort is bemutat az idei találkozón, ráadásul egy ilyen mélységű felnőttelőadás a fő attrakciójuk. Nyitrai Ágnes elmondta, nem titkoltan kerülnek kiemelt helyzetbe a felvidékiek a rendezvényen, hiszen az ottani magyarság helyzete siralmas a miénkhez képest. A szervezők a kulturális értékek közvetítése mellett a kisebbségben élő magyarság összetartozására is felhívnák a figyelmünket. Mégis, mivel az esemény elsődleges célja nem a múltbéli sérelmeinken való töprengés, hanem a kulturált szórakozás és szórakoztatás, az érdeklődőket pénteken és szombaton is táncházba hívják. A közönség válogathat és váltogathat majd, hiszen a Heltai Folkcenterben egyszerre három teremben zajlik a táncház különböző táncrendekkel.

Gálaest, divat- és könyvbemutató

Szombat délután a népszokásokra és a népi jellegű ruházatokra terelődik a hangsúly. A Diákművelődési Házban 16 órától Both Zsuzsa frissen megjelent könyvét mutatják be: az Ünnepnaptár a népszokásokat gyűjti össze és ismerteti. Ezt követően a népművészettel szintén szorosan összefüggő ágazatba, a ruházkodásba nyerhetünk betekintést olyan tervezők, alkotók ruháinak bemutatásával, akik valamilyen formában hozzányúlnak a népviseletek egyes elemeihez. A divatbemutatón a székelykeresztúri László Ildikó székelyföldi viseleteit láthatjuk majd, valamint a Bálint Tibor által készített hagyományos és stilizált bujkákat. Erzsó népies ruháit is bemutatják, amelyek ugyan már nem viseletek, de hagyományos, népi motívumokkal díszített, stilizált ruhák.

A gálaelőadás a rendezvény fénypontja, itt a Mezőség különböző falvaiból érkező, nagyrészt idős, adatközlő táncosokat is láthatjuk. A szervezők szerint az idősebb generációk táncstílusának megjelenítése azért fontos, mert táncuk részben eltér a hivatásos táncmesterek technikájától, ugyanis ők nem oktatóktól tanultak, hanem a néptáncot a falusi élet természetes velejárójaként élték meg. A gálán fellép a Bogáncs, a Cuháré, a Délikert Möndörgő, a Szarkaláb és a Zurboló táncegyüttes, és természetesen a házigazda Ördögtérgye. A szervezők szándéka földrajzi utazásra invitálni bennünket a különböző táncrendek bemutatásával, láthatunk többek közt sajgóvidéki, szászcsávási, vajdaszentiványi, nyárádmenti és mezőségi koreográfiákat is. A hangulatról a Donát, Fürgölő, Harmadik, Kedves, Rekegő és Tokos zenekarok, valamint Görbe Gyopár és Bartha Áron gondoskodik. A gálaelőadásra a belépés ingyenes, a rendezvény részletes programjáról és belépődíjakról további információkat az esemény Facebook oldalán lehet találni: facebook.com/OrdogtergyeNeptancegyuttes.

Hozzászólások