Lezárult a sikertörténetek jegyében szervezett Szakmai Napok rendezvény

A VIII. Szakmai Napok rendezvény március 20–21. között zajlott a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar épületében. A „Sikertörténetek” központi témában tartott előadások során szó esett több fejlesztésről, a Góbé termékekről és Románia első Tudományos Parkjáról, amelyet Kolozsváron építenek fel. 

„Csak eltökélt cél kell egy sikeres vállalkozáshoz”

A Tetarom Részvénytársaság fejlődéséről Adela Mîrza marketing szakember beszélt. Elmondta: nem elég megmaradni a hagyományok mellett, hiszen a világ fejlődik, Kolozsvár fejlődik. Az üzleti inkubátorok működtetésével a fiatal munkaerőt, vállalkozókat célozzák meg, ugyanakkor, külföldi mintára indítanak egy új projektet, amely a TetaPolisról szól – ez lesz az ország első Tudományos Parkja.

Az Amera Tower történetéről is szó esett: a 2006-ban még szürke betontömbre emlékeztető épületből igazi üzleti centrumot varázsoltak az Amera Grup emberei. Ambrus Ádám vezérigazgató elmesélte, hogyan valósítottak meg egy olyan projekttervet, amelynek finanszírozását két év alatt két bank vállalta el, és mondta is vissza. A kvázi saját pénz nélkül létrehozott épületben ma már 650 ember dolgozik, 100%-os lefedettséget biztosítva. A vezérigazgató elmondta, általános hátrány, ha egy ilyen komplexum a város szélén helyezkedik el, azonban többet nyom a latban a menedzsment és a kliensekkel való kapcsolattartás, ezt is tartja az Amera Tower sikerének. Ambrus Ádám mindenkit bátorított a vállalkozásra, és kiemelte: szinte semmi nem kell hozzá, csak egy eltökélt cél.

Bármennyit is hallottunk a Góbé termékekről, sokan nem tudják mi a szó pontos jelentése.  Góbé=helyi – helyi termelőtől, helyi közösségnek, hagyományos eljárással készült terméket jelent. Gönczi Dezső marketinges kijelentette, attól sikeres a tevékenység, hogy létező piacra helyezték, ugyanakkor a vállalkozás folyamatos gondozást igényel. Hozzátette, a figyelem nem csak a termékekre, hanem a vásárlókra is irányul. A közösség-építést saját és támogatott rendezvényekkel, illetve Közösségi Kártyával oldják meg.

campus

Székely János ügyvéd a diploma megszerzésétől a különböző szakmák gyakorlásáig, illetve a szakvizsgáig terjedő út állomásait részletezte. Romániában a négyéves alapképzés során nem dől el, hogy ki melyik jogalkalmazási területen és milyen szerepben küzd meg a kihívásokkal. Az egyetem sikeres elvégzését a szakma előszobáját jelentő jogi szakvizsga letétele követi. Ez határozza meg, hogy milyen irányba – bíró, bírósági jegyző, közjegyző, jogtanácsos, ügyész, ügyvéd, végrehajtó – szakosodunk. Szakmától függően a középtávú gyakornokság és továbbképzés a következő mérföldkő. A különböző hivatások önálló gyakorlását a véglegesítő vizsga biztosítja. Az előadó az ügyvédi karrierhez elengedhetetlen képességekről is beszélt, többek közt kiemelte az alapos lexikális tudást, a versenyképességet és a kitartást.

Kommunizmus és perszimuláció

A kommunista rezsim felállításával elkezdődött a magánszemélyek tulajdonában levő ingatlanok és munkaeszközök államosítása, amely nemes egyszerűséggel keresztülhúzta az állampolgárok tulajdonhoz való jogát. Az 1989-es fordulatot követően számtalan esetben nem sikerült az eredeti tulajdonosoknak jogaikat érvényesíteniük. Ennek ellenére találkozhatunk sikeres végkimenetelű visszaigénylési perekkel is. Bányai József ügyvéd egy ilyen esetet mutatott be a konferencián. A résztvevők megtudhatták melyek azok a törvények, amelyeket  figyelembe kell venni egy visszaszolgáltatási kérés előterjesztésénél. Az adminisztrátori kötelességek be nem tartása és a kérések nem megfelelő időn belüli megoldása által okozott haszonkiesések esetében lehet, és érdemes kérni kiegészítő kártérítéseket.

A rendezvény-sorozatot egy perszimuláció zárta, amelyet Lészai-Kovács Orsolya és Bicskei Hedwig koordináltak. A szakkollégisták egy emberöléssel vádolt állampolgár perét vezették le román nyelven. A hallgatók nem csak a bíróságon megkövetelt szakmai tudást próbálták átadni, hanem az emberek közötti, gyakran indulatos megnyilvánulásokat is.

Hozzászólások