Kádár Kata ezt nézte: Jakab-Benke Nándor és Oláh-Badi Levente (kukker.ro) a KommNapokon

Így érezte magát: nosztalgiázó

Itt: Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudomány Kar, 101-es terem.

Bejegyzés: Ha az ember nem székelyföldi, akkor is láthatta a Székely nyelvlecke, vagy Az olcsó termékek tesztje sorozatokat. Ha nem látta, akkor talán hallott róluk a székely haveroktól. Erdély szerte vírusvideókká váltak a székelykedő, vicces alakok, akik kevés pénzből sok-sok stílust teremtettek.

Bővebben…

Nem az volt a koncept, hogy hülyeséget csináljunk, de szabad kezet kaptunk, és ez nagy luxus. Amúgy is… minket távol tartottak az intézményi háttér-politikától – vallotta be Nándika. A Romániai Magyar Szó kebleibe tartozó manna.ro videomegosztójaként jött létre a Kukker. Nándit a Nemszabványos rénszarvas című kis animációs videójáért keresték fel, aki majd meggyőzte Badit, hogy együtt gyártsák le a heti 3 videó anyagot. A csapat része volt Kürti István is, aki operatőrként és vágóként vett részt a masszív ökörködésben. Mert nagyjából erről szólt az egész. „Jó, néha csináltunk pár vox populit, ami már majdnem belefér a zsurnalisztikába” – mondta Badi.

A kukker videói nem tartoznak egyik műfajba sem, inkább önmaguk teremtettek újat. Minden videó alapja az erdélyiesség és magyarkodás egy-egy részének kifigurázása, mint például a Cuna TV (utalva a Duna TV-re ugyebár), vagy a rettenetesen ótvar termékek, amiket nap, mint nap fogyasztunk. A videókban megmutatták, hogyan kell ezt csinálni, és mit nem szabad. „Amúgy is, nekünk alapból ilyen az életünk, ez egy életstílus.”

Aztán egy szép nap minden megszűnt. A Kukker meghalt. Hogy miért? Ennek több oka is van:

Itt fogalmazódott meg a fiúk egyik legfontosabb tanulsága: „Gyerekek, ha valamit onlájn működtettek, kell egy IT-s, aki ezt karban tartja.” Mert kevés pénzből sok-sok stílus csak egy ideig működik… „Messze amatőrök voltunk, nem voltunk versenyképesek. A Youtubon már megjelent a HD s majd a 4K, nekünk meg alig volt pár pixelünk, egy vicc volt az egész”. Ilyen körülmények között heti 3 videót legyártani egy abszurdummá vált – fejtette ki Badi. Aztán némi válogatás után felpakolták a videóikat a Youtube-ra is, „archiválás érdekében”.

„Kétszer ugyanabba a folyóba nem lehet lépni”, a Kukkert már nem lehet ugyanebbe a formába feltámasztani. De ők valahol nem is akarják, még ha hiányzik is nekik.

Majd a mély lelkizések után, a résztvevők közül két önkéntes kipróbálhatta az improvizációs baromkodást egy adott szituációban. Aztán mindenki elkönyvelhette magában, hogy erre bizony születni kell.

Hozzászólások