A kosárlabda-kedvelők szerint megtörtént a lehetetlen és a csodával határos december 7-én: a kolozsvári U-BT férficsapata 98–82-re nyert a spanyol Joventut Badalona ellen. A jóslatok szerint Carles Duran játékosai a legesélyesebbek, hogy a 7Days Európa Kupa dobogójának legfelső fokára álljanak, ezért is fogadta kitörő öröm a házigazdák győzelmét a BT Arénában.

Több mint 5000 néző előtt zajlott az erdélyi és a spanyolországi csapatok találkozója múlt szerda este. Ez a megszokottnál némileg kevesebb, ugyanis néhány méterrel odébb, a kolozsvári Arénában a Kolozsvári U focistái küzdöttek a bukaresti Rapid ellen, így a szurkolók kénytelenek voltak választani a két mérkőzés közül. Olyan drukkerek is jelen voltak a kosárlabdázók megmérettetésén, akik nagyszünetben átugrottak szemügyre venni a futballmeccs állását.

Mihai Silvăşan a kezdő ötösbe Karel Gúzmant, Stefan Birčevićet, Emanuel Căţét, Leo Meindlt és Patrick Richardot választotta. Az indító játékosok szinte végig a küzdőtérben maradtak, csak néhányszor eszközölt cserét az Egyetemisták edzője. A kezdő ötös fogat centerjátékosa, a 15-ös számú Căţe öt fault után kispadra kényszerült.

Bár az U-BT a megmérettetés legelső percében bezsebelt egy kétpontos kosarat, a vendég Badalona 22–17 arányban uralta az első negyedet. A zöldben játszó spanyolok nyugodtan vették az első 10 perc akadályát, nem csoda, hiszen az A csoport legerősebb együtteséről beszélünk. A vendégeknek a 4-es számú Pau Ribas és a 22-es Andres Feliz zsákmányolt a legtöbbet, fejenként 20 pontot írtak jóvá csapatuknak.

A kezdeti bizonytalanság és a néha hajszálon függő állás ellenére a kolozsvári fiúk magabiztosan és határozottan behozták a lemaradást. Számos helyzetet váratlanul, de eredményesen oldottak meg, ehhez pedig elengedhetetlen volt a játékosok közötti összhang. A szoros alakulás és a másodperceken múló döntések stressze Silvăşan edzőn is látszott, alkalomadtán a pálya ellentétes oldalán is lehetett hallani az utasításait. Ez az impulzivitás a vörös sapkás szurkolókra is átragadt, egy-egy helyzetnél néhányan hangosan üvöltöttek, ugráltak vagy megölelték a mellettük ülőt. Ezeket a zsigeri reakciókat azonban semmiképp sem a labdarúgás fanatikusainak szintjén képzeljük el. Szemmel látható és tisztán érezhető, hogy a kolozsvári csapat kosárlabdameccseire jegyet váltók máshogy viszonyulnak a sport iránti rajongáshoz. Ez a szurkolói miliő sokkal nyugodtabb, kellemesebb és biztonságosabbnak hat. Magyarán, kosármeccs után nem félsz, hogy megvernek a Sétatéren hazafelé.

A mérkőzés és az este egyértelmű sztárja az U-BT brazil bedobója, Leo Meindl volt. A latin-amerikai sportoló 21 pontot szerzett csapatának. Vitathatatlan, hogy Meindl a szurkolók egységes rajongását és szeretetét élvezi, ez játék közben és után egyaránt kiderült. A mérkőzést követő pacsizás során őt tartották fenn a leghosszabb ideig, fényképek és aláírások tömkelegét kellett teljesítenie, a szurkolói szerelésbe bújtatott kisgyerekek is körülrajongták. Azt is hozzá kell tenni, hogy az érzés kölcsönösnek bizonyul. Mármint Leo és az irányába érkező rajongás között. Ugyanis a brazil játékos kétségtelenül fürdőzött a jelenlévők lelkesedésében és szeretetében. Mondhatjuk úgy is: érzékelte, hogy sztárként kezelik, tehát akként is viselkedett.

A kolozsvári együttes a következőkben az ukrán Prometey-vel méri össze magát, ezúttal vendégcsapatként, hazai terepen december 21-én kerül sor találkozóra a német Ratiopharm ellen. Egy azonban biztos: akit a labdarúgás szurkolói miliője eltántorít a sporteseményektől, annak azt ajánlom, menjen el kosármeccsre. Meg lehet ezt szeretni.

 

Kép forrása: U-BT Cluj-Napoca Facebook oldala

Hozzászólások