Kifújtuk az elektromos gőzt, jöhet a visszatekintés

Ami biztos: egy új brandet jegyezhetünk Kolozsvár és Erdély térképén. 80.000 ember, 11.000 sátor, a világ legjobb fesztiválhelyszíne és fergeteges bulik – mindez az Electric Castle második kiadása. Nézőszám tavalyhoz képest megduplázva, koncertek minősége és előadók hírneve sokszorozva. Büszkeség, ha valaki a belépésre jogosító karkötőt hordja – lehetőleg évekig. EC-vel fémjelezett pólók, kitűzők: electric -jelenség. De mi is az, amitől az Elektronikus Kastély Románia legmenőbb fesztiváljává nőtte ki magát? 

 

EC official

EC official

Nos, a helyszín az a biztos nyerő.

Abban a pillanatban, amikor a kapun belépsz, mintha visszalépnél  pár évszázadnyit és az arisztokrácia letűnt csillaga jelenne meg előtted. Ráadásul az első benyomások keverednek az electric érzéssel, mert ugye itt egy elektronikus zenei fesztiválról van szó, s nem a keringőről. Azért jól kitalálták a Bánffyak több, mint 500 évvel ezelőtt, hogy milyen hétvégi házat szeretnének. A fesztivál a kastély állapotán nem ront, sőt, a bejövetel egy része a felújításokra megy, illetve egy-két részt berendeztek a fesztiválozók használatára: a The Stables nevű hely, a kastély istállója szolgált a Silent-Partyk helyszínéűl.

EC official

EC official

Talán a zene lenne az?

Die Antwoord, Dub FX, Gramatik, Wilkinson, Bonobo, Dj Fresh, Shiver, Thievery Corporation, Foreign Beggars,vagy akár a Suie Paparude. Mind fergeteges bulit csaptak és igen, nagy mértékben hozzájárultak az EC felemelkedéséhez – a felhozatal sokszínű volt és nem csak a sima lemezlovasok vitték a prímet, hanem olyanok is helyet kaptak, mint például a Notes&Ties Orchestra, amely egy filmzenéket szimfonikusan játszó zenekar.  Ez volt a fesztivál ülős koncertje, több ezer fűben ülő emberben lüktetett a zene a nagyszínpad előtt. A reggae színpad is, ami újításnak számított a tavalyi évhez képest. A Dance Garden pedig az a hely volt, ahol szinte soha nem állt le a zene. A 24 órából csak reggel 7 és 10 óra között nem szólt semmi, a nap többi részében folyt a buli – és nem túlzok, reggel 6kor is tömeg (!) volt a színpad előtt.

10463645_598052403642839_5319291220612870190_o

EC official

Min lehetne javítani?

Érthető, hogy a token-rendszerrel könnyebb megoldani a fizetést, az árusok nem kell pénzzel bajlódjanak. De hogy miért kerül 6 lejbe egy ilyenfizetésre használt zseton , az már érthetetlen számomra. Viszonyításképpen egy higított csapolt sör egy tokenbe, vagyis 6 lejbe került. Nem csoda, hogy napközben a fesztiválozók nagy része a faluban ücsörgött és az üzletből vett 3 lejes sört kortyolgatta. Persze, estére beindult a benti fogyasztás is, de kérdés, hogy nem-e érné meg olcsóbban, mondjuk 4-5 lejért árulni azt a tokent? A szervezők számára valószínűleg jól van így, de azért a fesztiválnépnek inkább megfelelne az ellenkezője.

DSC_6024

Végeredményben az EC egy óriási pluszt jelent nem csak Kolozsvárnak, de Erdélynek is, főleg, hogy pályázunk az Európai Kulturális Főváros címre. Bár Bonchida 30 kilométerre fekszik a várostól, mégis Kolozsváré is ez a fesztivál, egyértelműen a vonzáskörébe tartozik. A karkötőt pedig igenis tessék hordani legalább a következő kiadásig!

 

 

Hozzászólások