Január 8-án hajnalban 74. alkalommal tartották az Aranyglóbusz díjátadó gálát. Hollywood krémje tehát ismét összegyűlt a Los Angeles-i a Beverly Hilton Hotelben, hogy végighallgassa, amint minden győztes megköszöni az édesanyjának, a rendezőjének, feleségének, családjának, kiskutyájának, stábjának és szereplőkollégáinak azt, hogy egy ilyen hatalmas megtiszteltetésben lehet része. Ezeket a beszédeket már lassan mindenki ismeri, hiszen minden évben szinte ugyanolyan formában hangzanak el, jó esetben nem ugyanazon emberek szájából. Ennek ellenére a 2017-es Aranyglóbusz estjén olyan beszédeket is lehetett hallani, amire bizony sokan felkapták a fejüket. Íme, a Golden Globes top 6 köszönő beszédje:

1. Meryl Streep – Cecil B. DeMille-életműdíj

A színésznő beszédében felelősségre vonta a nemrég megválasztott amerikai elnököt, Donald Trumpot idegenellenes politikája, kirekesztő és uszító viselkedése miatt, felszólalt az újságírók érdekében, kiállt a külföldről érkezők mellett és idézett a nemrég elhunyt Carrie Fishertől, mindezt négy percben, úgy, hogy közben alig volt hangja a túl sok hétvégi sikoltozás miatt. Csak néhány mondatot idéznénk a színésznő beszédéből: „Egy színész egyedüli feladata, hogy belépjen olyan emberek életébe, akik eltérnek az átlagtól, és megmutassa a nagyközönségnek, milyen érzés is ez valójában. Volt azonban egy olyan alakítás, ami teljesen letaglózott. Majdnem kitépte a szívemet. Nem azért, mert különösképp jó volt. Lényegében semmi jó nem volt benne, de hatásosan elvégezte a feladatát. Az volt a szándéka, hogy megnevettesse a közönségét, hogy kimutathassa a foga fehérjét. (…) A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül. Az erőszak erőszakot gerjeszt. És amikor a hatalmasok arra használják az erejüket, hogy másokat bántsanak, annak mindannyian vesztesei leszünk. (…) Csak azt kérem tehát a híresen jól szituált Hollywood Foreign Presstől, és közösségünk minden egyes tagjától, hogy csatlakozzon hozzám, és támogassuk együtt a bizottságot, amely megvédi az újságírást… Mert rájuk a jövőben is szükségünk lesz. Nekik pedig ránk, hogy megvédjük az igazságot. (…) Ahogy kedves barátom, a nemrég elhunyt Leia hercegnő mondta egyszer nekem: Fogd az összetört szívedet, és alakítsd át művészetté!” – mondta a 67 éves színésznő.

2. Ryan Gosling legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)

A Kaliforniai álomban szereplő 36 éves színész, annak ellenére, hogy szintén családjának, elsősorban feleségének köszönte meg a támogatást, beszéde mégsem hatott sablonosnak. „Mivel nincs idő, hogy mindenkinek külön köszönetet mondjak, – kezdte a színész – ezért csak egy embernek szeretnék igazán hálát adni: miközben én énekeltem, táncoltam, meg a zongorán játszottam és életem egyik legnagyobb filmes élményében volt részem, a feleségem nevelte a lányunkat, közben a másodikkal volt terhes és támogatta a testvérét, aki éppen a rák ellen harcolt. Ha ő ezt mind nem vállalta volna magára, most valószínűleg valaki más állna itt helyettem. Szóval édesem, köszönöm!” Majd ezt követően díját felesége, Eva Mendes áprilisban elhunyt testvérének, Carlosnak ajánlotta.

920x920-png

3. Tracee Ellis Ross – legjobb női mellékszereplő (vígjátéksorozat)

1983 után elsőként nyert fekete bőrű nő a Golden Globes-on, Tracee Ellis Ross köszönő beszédére pedig még sokáig fogunk emlékezni: „Ezt a díjat minden nőnek, minden színes bőrű nőnek és színes embernek ajánlom. Azoknak, akiknek olyan története, ötlete, gondolata van, amelyeket nem mindig értékelnek vagy tartanak fontosnak. Azt szeretném, ha tudnád, hogy látlak, látunk téged!  – mondta a Feketék, fehéren című sorozatban szereplő 44 éves színésznő. – Szeretném tovább terjeszteni a módot, ahogy látnak és ismernek minket. Hogy megmutathassuk a varázslatát, a szépségét és a hasonlóságát a történeteknek, amelyek kívül esnek azon a periférián, amelyet általában a filmipar észrevesz.

4. Viola Davis – Legjobb női mellékszereplő (dráma)

Öt jelölés után a Fences című színházi darab filmes adaptációjában – amely egyébként az édesapjáról szóló történet – nyújtott alakítása hozta el a színésznő számára az Aranyglóbusz díjat. Davis köszönő beszéde tehát ugyancsak nem volt egy sokat ismételt hálálkodás: „Nem esik meg minden nap, hogy Hollywood úgy gondolja, hogy egy színházi darab a vászonra is érdemes. Tudjátok, erről nem ordít a pénz, annál is inkább a művészet meg a szív” – mondta az 51 éves színésznő, aki miután megköszönte színésztársainak, köztük a színész-rendező Denzel Washingtonnak is, így folytatta: „Köszönet az igazi Troynak, (a filmbeli főszereplő – a szerk.) édesapámnak, Dan Davisnek. 1936-ban született, öt osztályt végzett, ló gondozóként dolgozott és még olvasni sem tudott 15 éves koráig. De tudjátok mit? Volt egy története, ami megérdemelte azt, hogy elmondják. August Wilson (a forgatókönyvíró – a szerk.) pedig elmondta. Hálásan köszönöm.”

5. Emma Stone – legjobb női főszereplő

Élete első Aranyglóbuszát a 28 éves színésznő az álmodozóknak ajánlotta a következő inspiráló szöveg kíséretében: “Úgy gondolom, hogy a remény és a kreativitás a világ két legfontosabb dolga, és ez a film erről szól, az álmodozókról. Olyan emberekről, akiknek csaptak már az arcukba ajtót – átvitt és tényleges értelemben is. Színészekről, akik nem kaptak elég időt egy-egy meghallgatáson vagy hiába vártak egy hívásra. Bárkiről, bárhol a világon, aki néha úgy érzi, hogy inkább feladná, majd megrázza magát és mégis továbbmegy. Ezt a díjat nektek ajánlom!”

6. Hugh Laurie – legjobb férfi mellékszereplő (sorozat)

 „Egyike vagyok azoknak, akik az utolsó Aranyglóbuszt vehetik át – mondta nem túl sok optimizmussal Hugh Laurie, aki a brit The Night Manager című minisorozatban tűnik fel. – Nem szeretnék túl komoran hangzani, de ha valami Hollywoodról, a sajtóról és a külföldiekről szól, akkor azzal nem tudom, hogy mi fog történni a jövőben.. Értem ezalatt főként az olyan republikánusokat, akik nem szeretik ennek a szótársításnak még a töredékét sem” – utalva ezzel elsősorban az amerikaiak újdonsült elnökére, Donald Trumpra.

Hozzászólások