Nagy plakátokkal, feliratokkal köszöntek be a Kolozsvári U FC fanatikus ultrái a Vasutasok stadionja előtt, ugyanis hét év távollét után a kolozsvári „egyetemi” csapat visszajutott a román első ligába.

Ugyan az U nagy riválisának tartja a CFR-t, viszont majd a fociszakértők megmondják, hogy a zsinórban öt bajnoki címet nyerő CFR-nek valóban riválisa lesz-e az U, vagy csak egyszerű ellenfele. Mivel az első liga sokkal nagyobb figyelmet kap a többinél, a hírhedt ultrákat is górcső alá veszi majd a nyilvánosság, ennek okán pedig feltevődik a kérdés, hogy milyen messzire képesek elmenni, ugyanis, mint azt sokan tudjuk, nemcsak arról híres ez a drukkerbanda, hogy mélységesen és hűségesen szurkolnak a csapatuknak, hanem rasszista viselkedésükről, magyargyalázó cselekedeteikről és számos vandálkodásukról.

Mialatt a Kolozsvári U FC focicsapata távol volt az első ligától, fanatikus szurkolóik nem tudták, hogyan éljék ki erőszakos, olykor vadállati vágyaikat. A CFR-drukkerek által szervezett 2017-es amatőr focikupa azonban tökéletes lehetőséget adott nekik erre: ezen a bizonyos focikupán – amelynek mérkőzéseit a kolozsvári Fellegváron játszották – a CFR szurkolóinak csapata mellett más, többek közt magyarországi és határon túli magyar csapatok is részt vettek. A Kolozsvári U FC ultrái ezt mintegy személyes sértésnek vették és hívatlanul berontottak a békés eseményre. Az eset tettlegességig fajult, ezt sajnálatos módon kisgyerekek is végignézték. Ha ez mind nem lenne elég, az ultrák provokálták a magyarokat, diszkriminatív jelszavakat skandáltak, és teljesen tönkretették azt a családias hangulatot, ami azt a focikupát jellemezte. Summa summarum, a résztvevőknek sikerült elkergetniük az ultrákat, de sajnos a 2018-as focikupa erről lett emlékezetes.

Mióta először eljöttek ünnepelni az U-fanok a CFR stadionjához, azóta alkalmanként visszajárnak. Kétszáz méterre lakom a stadiontól, sokszor lettem figyelmes arra, hogy tűzijátékszerű petárdákat dobálnak a sportpálya környékén, fényjelző rakétákat a lelátó alatti parkólóba. Nem tudtam hova tenni ezeket az eseteket. Mi értelme van ilyen akciónak? Mindössze annyi történhet, hogy a stadion portását, a környéken lakókat megijesztik. Ócska, fölösleges provokáció ez, semmi más.

A csapat vajon büszke arra, hogy van nekik, mellettük néhány tucatnyi megszállott szurkoló? A választ sajnos nem tudom, de az biztos, hogy ez a fanatizmus egyáltalán nem szükséges. A csapat nem fog jobban teljesíteni, több mérkőzést megnyerni azért, mert te, elvakult drukker, kifordulsz magadból, szitkozódsz a játék alatt, rongálsz, vandálkodsz és provokálod a „rivális” csapatot.

Úgy tűnik, néhányan arra törekednek, hogy arányos legyen az ultrák száma az őket kísérő csendőrökével, hazai és vendégmeccseken egyaránt. Szerintem meg az a sok csendőr a szurkolók körül azt sugallja, hogy azok bizony veszélyesek.

Most, hogy újra első ligás az U, remélhetőleg szigorúan fogják figyelni és ellenőrizni a futballmeccseken való viselkedést, és nem fogják engedni, hogy a fanatikusok a végsőkig elmenjenek. Mert az nemcsak a csapatra hoz szégyent, hanem Kolozsvárra is, meg a román ligára, amelynek így sem áll túl jól a szénája az európai fociprérin.

Hozzászólások