Elfogult fesztiválupdate

Vibe

A Maros-parti fesztivál nagynevei az Alle Farben és a Foreign Beggars, tekintve, hogy a napokban emelték a jegy árát (179 lejről 209-re), és megosztották a programok napokra való leosztását is. Ezen kívül lesz még Fashion Corner sminkesekkel és tervezőkkel. Izgalmasnak leginkább a Vibe Kolin megjelenő Tibi atya, továbbá a hip-hop és rap felhozatal tűnik, a jelenleg aktív/feltörekvő generáció legfontosabb nevei itt lesznek, mint például az NB vagy a Szuverén Krú. De ne hagyjuk ki az SZ4P fellépését sem. Ők a Szabadtéri négyakkordos performansz, roppant humoros szerzeményekkel. Művészetükben többek között arra keresik a választ, hogy miért pózol minden lány lóval a Tinderen, miért olyan sok a pótlóbusz Budapesten, de a mézes kenyérről is írtak már dalt.

 

Double Rise

Megkaptuk a Double Rise napi bontását is, amiért most kicsi alterszívem nagyon hálás. Az eddigi évekhez képest is nagyon erős line-upot kaptunk ebben a stílusban. A kötelező nagy nevek mellett, mint a visszatérő 30Y, a fesztivál mintha a saját Spotify listám szerint válogatta volna az előadókat. Ilyen az Ivan & the Parazol vagy a Szabó Benedek és a Galaxisok is, olyan különlegességeket is megkóstolhatunk a Székelykő lábánál, mint a Platon Karataev vagy a Kassandra – két olyan feltörekvő zenekar, akikre nagyon oda kell figyelni, és álmomban sem gondoltam volna, hogy már most elhívja valaki őket Erdélybe játszani.

A két vokálos Platon Karataev külföldön már kifejezetten népszerű, és a magyar közönséghez is jobban megkedveli őket. Legutóbb a Kistehén frontembere, Kollár-Klemencz László fordította le egyik dalukat, illetve videóklipet forgattak ifj. Vidnyánszky Attilával.

Frontembere Nagy István, az Esti Kornél régi énekese még a Bodor Áron előtti időkből, a Boldogság, te kurva c. nagylemezen még ő hallható. Aki miatta hallgatott EK-t, nagyon jól fogja szeretni a Kassandrát is, ugyanaz a lendület, és még egy kicsit több.

 

Electric Castle

 

Nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom, hogy az EC idén is nagyon tudatos és jó fej kampánnyal készül a fesztiválra. Most azon dolgoznak, hogy a siketek és halláskárosultak számára is élvezhetővé tegyék a fesztivált, ezenkívül pedig helyi alkotók által készített handmade pólókat árulnak. Plusz még a Ghibstock egyik színpadát is átvették, és olyan előadókat léptettek fel, mint az Eyescream vagy a DWLS.

Awake

 

Bohém butikfesztiválra készülnek Gernyeszegen, ahol a legnagyobb robbanás még mindig a Pussy Riot – bár ennél nagyobbat hova? Sajnos JP Cooper lemondta a fellépését, azonban nem marad nagy nevek nélkül a fesztivál, ugyanis jön Enter Shikari.

 

Fishing on Orfű

 

Egy hónappal a fesztivál előtt már a napijegyek is elfogytak, ahogy az lenni szokott. A program a magyar altert elég szépen lefedi, azonban a fesztivál minden évben tehetségkeresőt szervez, amelynek köszönhetően idén Hó Márton is fellép. Nagyobb durranás azonban a wc-koncertek után végre színpadon fellépő Csoki & Hipó (Hasitasi c. slágerükről itt írtunk), illetve kedvenc mémgyárosaink színpadelnevező trollkodása.

 

A szervezők minden évben szavazásra bocsátják egyik-másik nagyszínpad elnevezési lehetőségét, idén dalcímeket vártak, amelyben rögtön meglátták a lehetőséget a MAM-osok, és a Rühös Foxi Eszik a dönert a nagyorrú lányok című fantasztikus szerzeményét ajánlották. Az utóbbi időben méltán megduzzadt rajongótáboruknak köszönhetően idén az első számú nagyszínpadot így fogják hívni. Innen is gratulálunk a fiúknak!

 

Hozzászólások