Plăcuțe bilingve pentru un Cluj multicultural!

Ha már többnyelvűségről beszélünk, legyen kétnyelvű ez a cikk is. Pentru că susținem Clujul multicultural. Azért annyira tud mindenki románul nemigaz? Okay, s-ar putea să fie greu de urmărit ceea ce vreau să vă transmit prin acest articol. De nyissunk mi is a románság felé, kommunikáljunk velük, hogy értsék meg, miért is jó az, ha többnyelvű táblákat helyezünk el a város bejáratánál. 

Minoritatea maghiară are nevoie de plăcuțe bilingve. Miért? Pentru că în primul rând avem același drepturi, ca și comunitatea majoritară. De a törvény szerint ha a magyarság aránya nem éri el a 20%-ot, a városvezetés nem köteles kitenni a táblát. Desigur, nu sunt obligați, dar Clujul este promovat ca și un oraș multicultural, cu o tradiție bogată, unde oamenii de diferite etnii au trăit întotdeauna unul lângă celălalt. Rendben, de még mindig nem értem, miért jó az, ha a város bejáratánál magyarul is kiírjuk, hogy Kolozsvár? Vrem ca toți clujenii să se simtă acasă în acest oraș. Mai mult, este benefic și pentru turism. Turizmus? Több turista jön majd Kolozsvárra, ha magyarul is megjelenik a város neve? Exact. Cei mai mulți turiști, care vin în Cluj sunt din Ungaria. Ei cu siguranță se vor simți mult mai bine în acest oraș, dacă văd că lucrurile s-au normalizat de-a lungul anilor și peste tot sunt afișate plăcuțe și afișe bilingve. Hát, ha ez tényleg így van, akkor az egész városnak érdeke, nem csak a magyarságnak. Desigur. Am făcut o petiție în acest sens, strângem semnături, pentru că conducerea orașului nu crede, că este benefic pentru toți clujenii treaba asta cu plăcuțele bilingve. Hmm..rendben, engem meggyőztél. S hol lehet aláírni?

La Insomnia, Bulgakov, Krajcar și Klausen poți susține cauza sau semnează la voluntarii care te vor întreba pe stradă. Részletek az esemény facebook oldalán!

Hozzászólások