Egy sikeres nő, aki kommunikációs tanácsadóként dolgozik, oda van a kávé illatáért és csak zenével tud létezni, egyszer gondol egyet: jó volna írni egy könyvet. Kiírni mindazt a tapasztalatot, titkos vágyat, gondolatot, amit a valóságban lehetetlen kifejezésre juttatni. Mert az írás szabadságot ad, felülemelkedik a korlátokon. Megszületik hát egy történet mindössze három hét leforgása alatt. Ha az emberben egy egész élet tapasztalata gyülemlik fel, annak elég egy kis csalogatás, és ömlik is kifele.

Röviden így íródott meg a 365, ami kis idő alatt hatalmas sikert aratott az erdélyi olvasók körében. Szász Hargita az Ünnepi Könyvhéten mutatta be debütáló regényét, amelyik a 21 éves Anna történetét tárja elénk egy izgalmas szerelmi háromszög szereplőjeként.  Anna állandóan pörög, hihetetlenül spontán, imádja az egészséges életmódot és követi az érzéseit, amit az átlag nem mer bevállalni a társadalmi szabványok miatt. Sokan önmagukra ismertek a karakterben, vagy a hőn áhított énjüket látták meg benne, ezért az első kiadás összes példányát gyorsan elkapkodták.

könyv

Meglepő módon, nem csak a megcélzott korosztály érdeklődött a könyv iránt, hanem az írónő szerint rengeteg tinit hozott lázba a nem mindennapi stílusban íródott sztori. Ugyanakkor a férfiaktól is rengeteg pozitív visszajelzést kapott, és az idősebb korosztály is megtalálta benne saját fiatalságának történetét. Azt is elárulta az írónő, hogy a helyszínt egy modern Csíkszeredában képzelte el, de egész Székelyföld nevezetességei fellelhetőek a történetben, mint a Szent Anna tó, vagy esetleg Tusnádfürdő. A kézirat több szakemberen is keresztülment, így jutott el Demény Péter író, költő, publicistához, egyben Hargita volt tanárához, aki megadta a kellő biztatást a könyv publikálásához. És hogy miért pont 365? Az író mindenképp egy rövid, frappáns címet szeretett volna, így mivel a cselekmény egy év alatt játszódik, kézzel foghatóbb ötlet nem is születhetett volna. A regény egyik különlegessége, hogy számos angol sláger zeneszövege jelenik meg, ami egy plusz lendületet ad az amúgy is pörgős történetnek. Végül pedig egy jó hír: akinek már most felcsigázta az érdeklődését a sztori, annak nem kell várnia 365 napot, ugyanis a Fogoly utcai vásáron akár több példányt is beszerezhet.

Hozzászólások