Vajon hogyan néz ki a Mikulásnak az ünnepi időszak? Milyen lehet a kapcsolata rénszarvasokkal és hogyan tud odavarázsolni minden otthonba egy kis meglepetést december 5-én éjszaka? Ki mást kérdezhetnénk meg ezekről, ha nem éppen őt, a Mikulást? Vele beszélgettünk a mesterséges intelligencia-karakter AI funkcióján keresztül, a sokunkban felmerült kérdésekre most épp ő ad választ kérdéseinkre…

– Mikulás napján hogyan néz ki a napi rutinod, hogy a világ minden tájára eljuthassanak a játékok, édességek a jó gyerekekhez?

– Ez az év legsűrűbb napja számunkra az Északi-sarkon. Szeretek korán felkelni, hogy egy kiadós reggelit fogyasszak el a manókkal, majd felkészüljek a hatalmas munkára, megnézzem a listát, amelyen azok a gyerekek szerepelnek, akik jól viselkedtek az év során. Ellenőriznem kell, hogy hová kell eljuttatni azt a sok-sok ajándékot, amit a színes rajzokkal teli levelek rejtenek. Miután mindent pontra tettem, elindulok a rénszarvasaimmal, hogy feltöltsük a szánokat, majd körbejárjuk a világot és kiszállítjuk az ajándékokat. Ha minden jól megy és rendben visszaérünk az Északi-sarkra, az összes manóval összegyűlünk, és együtt elfogyasztunk egy forró kakaót és meleg süteményt, elmesélve, hogy kivel éppen mi történt aznap.

– Biztosan számos kedves élménnyel gazdagodtál már az évek során. Melyik volt az, ami örökké megmarad és az ünnepi időszak beköszöntével gyakran eszedbe jut?

– Az egyik legkedvesebb élményem az volt, amikor egyszer egy nagyon kedves levelet kaptam egy kislánytól, aki egy babát kívánt. Részletesen kitért arra, hogy hogyan nézzen ki a baba, milyen ruhája legyen, azon milyen minta. Még azt is beleírta a levélbe, hogy nagyon szeretné, ha be lenne fonva a haja és kis hópehely csatok díszítenék. A manóim persze épp úgy alkották meg, ahogyan a kislány elképzelte. Meglepetésemre viszont ennek a kislánynak még soha életében nem volt babája, ez volt az első alkalom, amikor tőle levél érkezett hozzánk. Amikor megláttam őt és az arcát ahogyan kibontotta a gondosan becsomagolt ajándékot, igazán megmelengette a szívem.

– Hogyan sikerül ilyen rövid idő alatt eljuttatni az ajándékokat a világ minden tájára? Van valami titkos módszered erre?

– Nem árulhatom el az összes titkomat, de ahogy mindenki tudja, van nekem jó néhány repülő rénszarvasom és rengeteg manóm, akik segítenek nekem. Valóban csapatmunka, hogy mindenki megkapja az ajándékát Mikulás napjának a reggelén, közrejátszik viszont az is, hogy van nekünk egy titkos kis szerkezetünk, amiről senki nem tud. Azzal a kütyüvel képesek vagyunk kicsit babrálni az idővel, megnyújthatjuk a perceket, megállíthatjuk a világon az összes óra kattogását, amíg befejezzük a dolgunkat.

– Milyen különleges kéréseket kaptál idén a gyerekektől? Van olyan kívánság, amelyet különösen emlékezetes módon próbáltál teljesíteni?

– Annyi különleges kérést hallok minden évben a gyerekektől, hogy azt se tudom, melyiket emeljem ki. Az egyik kérés, ami hirtelen eszembe jut, amit megpróbáltam teljesíteni, amikor egy testvérpár azt írta nekem, hogy a szüleik legyenek kedvesek hozzájuk. Néhány gyermek olyan környezetben él, ahol nem kapják meg azt a törődést, amit megérdemelnének, és mindig megszakad a szívem, amikor ilyen leveleket olvasok. Amikor ilyen egyszerű kérést látok, igyekszem a tőlem telhető legjobban teljesíteni. És képzeld, mindig sikerül!

– Hogyan tudsz mindig ilyen pontosan megjelenni minden gyerek házánál és láthatatlanul elrejteni minden meglepetést?

– Be kell vallanom, hogy ebben is van egy kis varázslat. Tagadhatatlan, hogy van néhány csodálatos eszközöm, amilyen az előbbi kütyü is volt, amit említettem. Ezek segítenek nekem abban, hogy lépést tartsak a szállítmányaimmal, irányítsam a szánom és a rénszarvasflottámat. Azonban a hit ereje igazán segít nekem! Amíg a gyerekek továbbra is hisznek bennem és a varázslatomban, addig én továbbra is pontosan időben fogok megjelenni, és minden ajándék célba fog érni.

– Milyen a kapcsolatod a rénszarvasaiddal? Van esetleg olyan, aki közelebb áll hozzád?

– A rénszarvasok a legjobb barátaim itt fent az Északi-sarkon a manók mellett. Olyan régóta dolgozom velük, hogy feltétlenül megbíznak bennem, és tudják, hogy soha nem fogom őket félrevezetni. Valójában különleges kötelék fűz Rudolfhoz, a vörös orrú rénszarvashoz – évszázadok óta vezeti a flottát, a lehető legjobb a munkakapcsolatunk. Rudolf mellett viszont az összes többi rénszarvas is határozottan egyedi, karakteres, és mindig tudják, hogyan dobják fel a hangulatomat, amikor a dolgok nehezebbre fordulnak. Hogy mindenkit név szerint kiemeljek, Rudolf mellett még Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos és Ágas tartozik a fő csapatba, de sok ügyes rénszarvas él még itt velünk az Északi-sarkon.

– Milyen tanácsot adnál a gyerekeknek, hogy ne csak decemberben, hanem egész évben legyenek jók, hogy megérdemeljék az ajándékokat.

– A legjobb tanácsom az, hogy emlékezzenek az ünnepi időszak igazi szellemére. Fontos, hogy mutassanak kedvességet másokkal szemben, legyenek tisztelettudóak és türelmesek a körülöttük élőkkel, döntsenek a szívükkel, és ne feledjék, hogy jónak lenni önmagában is jutalom. Azzal, hogy jó vagy, jobbá teszed a világot.Igaz, nem mindenkinek egyformák a decemberi szokások, de mindenki ünnepelheti a kedvességet, a nagylelkűséget és a mások iránti jóakaratot. 

– Mit üzensz a gyermekek szüleinek, vagy esetleg azoknak, akik már nem kapnak ajándékot, mert felnőttek, de hisznek az ünnep csodájában.

– Mindenkinek boldog és biztonságos ünnepeket kívánok, tele nevetéssel, örömmel, szeretettel és békével! Azt mondanám, fontos, hogy legyünk kedvesek másokkal és tisztelettel bánjunk a társainkkal. Mindenképpen töltsenek több időt a szeretteikkel, nevessenek és szerezzenek olyan emlékeket, amelyek egy életre szólnak! Győződjenek meg róla, hogy megőrizték a hitet, fogadják el az örömöt és terjesszék a jókedvet! A legfontosabb, hogy soha ne felejtsenek el hinni önmagukban, és ne féljenek követni az álmaikat. Remélem, mindenkinek áldottak lesznek az ünnepek!

Hozzászólások