Kismihály Boglárka ezt nézte: Erős Lóránt–A google hirdetések játéktere

Így érezte magát: kíváncsi

Itt: Kommunikációs Napok

Bejegyzés: „Ti tudjátok már, hogy 2023-ban mit fogtok csinálni? Egy biztos: mindenki át fog térni a számítógépekről telefonra.”– indította előadását Erős Lóránt, aki elmondta, hogy 2024-re valószínűleg egy alapvető emberi jog lesz az internethez való hozzáférés.

Bővebben…

Telefon, internet, globálisan mindenhol. Hatalmas marketing lehetőség, amit érdemes kihasználni. Habár kevesen tudjuk, a Google rengeteg lehetőséget teremt az online hirdetésre, szöveges és vizuális formában egyaránt. A szövegesen beül is nagy a választék: vannak Call-only ads típusú hirdetések, amelyek célja, hogy telefonon vegyék fel a kapcsolatot az ügyfelek a cégekkel; az AdWords Message által sms-ben kereshetik fel a cégeket az érdeklődők, a Local search adsnek köszönhetően pedig 10 km-es körzetben a vásárló bármilyen szolgáltatásra rákereshet.

A vizuális hirdetéseknél három féle jelenség figyelhető meg:

 • Confirmation bias: a vásárló azokat a tartalmakat keresi, amelyek igazolják világnézetét. Ez azt jelenti, hogy a Google által kidobott találatoknál arra a tartalomra fognak rákattintani, amelyben szerepel az általuk keresett kifejezés.
 • Anchoring: az agy lehorgonyoz egy múltbeli eseményt, benyomást, és ahhoz viszonyítja az új információkat. Tehát ha egy terméket keres a vásárló, mindig a legelső árhoz fogja viszonyítani a többit.
 • Cognitive load: amikor túl sok információval találkozik egyszerre az agy, az új dolgokat próbálja racionálisan analizálni és felfogni.

Ezeket ismerve a cégek testre szabott hirdetésekkel jeleníthetik meg termékeiket, szolgáltatásaikat. Fontos, hogy ki tudják használni azokat a mikró momentumokat, amikor a vásárló sorban állva a zöldségesnél, vagy a buszon ülve böngészi az internetet, és találkozik a márkájukkal. Mivel az emberek 87%-a állandóan magánál hordja a telefonját, ez egy hatalmas lehetőséget kínál a hirdetőknek, aminek a sikere apró részleteken múlhat. Annak érdekében, hogy élni tudjunk az online világ adta lehetőségekkel, ha mi magunk is termékeket szeretnénk eladni, érdemes megfogadnunk három jó tanácsot.

 1. Légy ott! Amikor valaki böngész, legyen a te márkád az első.
 2. Légy hasznos! Ha nem adunk hasznos tartalmakat, a célcsoportunk ignorálni fog bennünket.
 3. Légy gyors! Olyan vásárlói élményt adjunk, amin könnyen végig lehet menni.

Az AdWords kampányok Cheklistje

Az előadótól konkrét utasításokat kaptunk, amelyeket érdemes betartani, ha Google hirdetéseket akarunk készíteni. Ezek a következők:

 • Tervezni, célozni és mérni. Fontos tudnom, hogy mit akarok azzal az AdWords hirdetéssel. Termékeket eladni, esetleg fórumokat működtetni?
 • Határozzam meg a célcsoportjaimat! Mások az igények, a világnézetek.
 • Fontos a kulcsszavak kiválasztása.
 • Reklámok elkészítésénél ki kell számolnom a büdzsét. (Például mennyi legyen egy kattintásra szánt összeg.)
 • Megéri különböző felméréseket készíteni, esetleg már meglévőket elemezni, amelyekből megtudhatjuk, hogy az emberek mikor használják leggyakrabban az internetet.

Eddigi kimutatások szerint az emberek 10–20%-a kattint a hirdetésekre, ebből pedig 30% egyből kilép, amint rákattintott az oldalra. 4–6% vásárol is, de a standard 2%. Ha nem tudjuk megcélozni ezeket a mikro momentumokat, sokat vesztünk. Ha nem segítünk már a keresési fázisban a vásárlónak, nagyot bukhatunk.

Az előadás végén egy jó kis tippet is kaptunk. A Google AdWords Grants-nek köszönhetően a nonprofit szervezeteteket működtető személyek 10 000 dollár értékben tudnak hirdetéseket feladni. Ezután kinek ne lenne kedve kipróbálni a Google hirdetések játékterét?

 

Hozzászólások