Örömmel jelentjük be az IndependNET – független színházak hálózatának elindulását, amely a Váróterem Projekt színházi társulat kezdeményezésére jött létre, hogy orvosolja a kommunikációs és együttműködési felület hiányát azon színházi szervezetek között, amelyek nem államilag támogatottak.
Az IndependNET célja egy olyan minimalista szervezet létrehozása a különböző színházi csoportok és társulatok között, amely a közös munka bármilyen formáját támogatja, az előadás vagy színész cserétől kezdve egészen a közös projektek kivitelezéséig. A kölcsönös tanácsadással és az ötletcsere kivitelezésének megkönnyítésével ezen független társulatok előadásainak minőségét és elérhetőségét szeretnénk növelni. Elsődleges célunk az egymás megismerése, a kölcsönös kommunikáció és támogatás, valamint egy közös közönség kialakítása és új partnerek szerzése.

Tagok

Jelenleg a hálózatnak hat tagja van: a kolozsvári Váróterem Projekt és a Reactor (kísérleti alkotás), a jászvásári Fix Színház, a temesvári Auăleu Színház, valamint a bukaresti Godot és Unteatru színházak.

A hálózat kezdeményezője, a Váróterem Projekt, egy magyar nyelvű független színházi társulat, amely több, mint öt éve jött létre, valamint a tavalyi évtől a ZUG független kulturális térben talált otthonra. Akár felnőtteknek szóló előadásokról van szó, akár bábjátékokról, akár improvizációra alapuló vagy előre megírt szöveget feldolgozó projekt, akár szociális problémákat boncolgató vagy a színházi nyelvel kísérletező darab, a Váróterem Projekt csapata mindig olyan témákat dolgoz fel, amelyek igazán érdeklik a társulat tagjait. Az egyre nagyobb közönség visszajelzése pedig arra utal, hogy ezek a témák még sokakat foglalkoztatnak.

A Reactor (kísérleti alkotás) egy független kulturális tér, amely 2014 márciusában nyitotta meg kapuit, és előadásoknak, kiállításoknak, koncerteknek, különböző projekteknek és műhelyeknek biztosít teret. Ugyanakkor a szervezet független színházként is működik, így eddig hat felnőtteknek szóló, valamint három gyerekelőadást láthattunk tőlük. A Reactor szeretne fontos részévé válni a kolozsvári kulturális életnek, mint egy mindenki számára nyitott és elérhető tér. Az egyesület fontos célja a romániai független kulturális megmozdulások aktív támogatása, a művészek munkájának támogatása és fejlesztése, a romániai és külföldi színészek közötti közreműködés bátorítása, a független csoportok és az állami szervezetek közötti kapcsolat létrehozásának a megkönnyítése, olyan aktivitások levezetésével, melyek hozzájárulnak a művészi, szociális és kulturális fejlődéshez.

A jászvásári Fix Színház egy Színházi Szöveg Fejlesztő Központ, amely színészeket, rendezőket, díszlettervezőket, koreográfusokat, táncosokat és más előadókat foglalkoztat, egy új színházi nyelvezet és új művészi kifejezési eszközök kifejlesztése érdekében. A Fix Színház és Multimédia központ szervezete célul tűzte ki a fiatal színészek promoválását és elősegítését, a közintézményekkel, kulturális szervezetekkel és egyéb nem kormányzati csoportokkal való kapcsolatok megteremtését és fejlesztését, a helybeli kulturális paletta színesítése valamint a fiatal tehetségek promoválása érdekében.

Az Auăleu Színház egy álomból született független színházi vállalkozás. A temesvári szubkultúra szerves részeként olyan emberek látogatják leginkább akiket nem a ránkerőszakolt kultúra érdekel. Színezék mentesen és közvetlenül dolgozik az Auăleu Színház több mint egy évtizede, figyelmen kívül hagyva az akadályokat. Az előadások egy 25 négyzetméteres térben folynak, egy régi magánház egyik szobájában, amely otthont ad az Auăleu Színháznak, a Scârț Loc Lejer kávézónak, valamint újabban a Kommunista Fogyasztó Múzeumának is. A közönség színes és nyitott emberekből tevődik össze, akik nyílt szavazás segítségével határozták meg a belépőjegyek árát, korlátok nélkűl vehetnek részt a próbafolyamatokon és közvetlen módon befolyásolják az előadások végkimenetelét, kellékekkel, dekorációkkal és jelmezekkel támogatják a színházat, amelyek mind az előadások díszleteinek részévé válnak.

A 2010-es novemberi kapunyitása után, a Godot Cafe-Teatru rövid időn belül az egyik legismertebb és legelismertebb bukaresti független színház lett. Az egy sikeres külföldi mintára alapuló Godot Színház a közönség egyik kedvence lett, a barátságos légkörének, a békebeli hangulatú kávézójának, valamint az egyre ambiciózusabb előadásainak köszönhetően, amelyek bebizonyították, hogy a „kávézó-színház” nem egy könnyű és művészileg igénytelen kezdeményezés, valamint, hogy a minőség és a kényelem kombinálása egy sokkal nagyobb közönséget tud kielégíteni, mint gondoljuk. A saját produkcióik mellett számos vendégelőadásnak is teret kínálnak, így bármilyen művésznek lehetőséget adnak az önkifejezésre, ez által kombinálva a független kulturális tér és a színházi társulat fogalmát.

A 2010-ben megalakult Unteatru Színház egy egyedi független projekt, amely egy művészetnek szentelt tér megteremtésének szükségességéből született az aktuális bukaresti kulturális élet színterén. Egy független színház megjelenése 10%-át teszi ki a mostani bukaresti színházi hálózatnak. A kizárólagosan kulturális cél az a tulajdonság, ami egyedivé teszi ezt a projektet: a minőségi művészi tevékenység, amely nem rendeli alá magát a „kereskedelmi” színháznak. A színház kirakatként szolgál, ahol a művészi termék kiállításra kerül, a nézőből pedig látogató lesz. Ez egy befogadó színház, amely tudatosan foglalkozik az átláthatósággal és az üzenetközvetítéssel, támogatva a fiatal művészeket, saját vonatkoztatási- és értékrendszer kialakításával. Mivel a színház találkozást feltételez, úgy gondolják, hogy ez az aktus bárhol megtörténhet, amíg jelen vannak az ezt megteremtő tagok: a színész és a néző.

Az IndependNET szeretné bővíteni hálózatát – az érdekelt szervezetek képviselői a következő űrlap kitöltésével jelentkezhetnek http://goo.gl/forms/iVpcIwKxQx

A hálózat első projektjét a Nemzeti Kulturális Alap valamint az Interetnikus Kapcsolatok Osztálya támogatja, amely a hálózat hat tagja közti előadáscserében nyílvánúl meg, mindenik színház vendégűl látva a más városokból érkező színésztársait. Ezek a kiszállások fontos pontjai az IndependNET projektnek, amely minél több hasonló megmuzdulást szeretne lebonyolítani a jövőben.

Az első ilyen kiszállás helyszíne Kolozsvár lesz, ahol a ZUG és a Reactor fogad majd be ebben a hónapban jászvásári, temesvári és bukaresti előadásokat. Három napon keresztűl a kolozsvári közönség a Fix Színház, az Auăleu Színház és a Godot Cafe Teatru legjobb előadásait tekintheti majd meg. A program októberben a kolozsvári csapatok temesvári és jászvásári vendégszereplésével folytatódik, míg a bukaresti Unteatru Színház kolozsváron lép majd fel, valamint novemberben a bukaresti Auăleu Színházra kerűl a sor, hogy kolozsvári és temesvári előadásoknak adjon otthont.

AZ INDEPENDNET SZEPTEMBERI PROGRAMJA
Szeptember 25, Péntek, 20.00 óra

2 óra
A jászvásári Fix Színház a Reactor-ban

Rendező: Florin Caracală
Szereplők: Stanca Jabenițan, Alex Iuraşcu, Andreea Spătaru, Ancuţa Gutui, Cătălin Ștefan Mîndru

A 2 ÓRA egy minimalista környezetben, az emberi hiúság képeit vetíti ki a halál elkerűlhetetlenségével szemben, valamint az emberi lét középszerűségéről és hiábavalóságáról engedi elmélkedni a nézőt.
A félelem egy összetett érzés, amely a legmélyebb szinte járúl hozzá az emberi lét létrejöttéhez. Habár negatív érzésnek tartják, melyet valós vagy elképzelt történések idéznek elő, a félelem szükséges a lét és az önmagunk megismeréséhez, hiszen a félelmen keresztűl tudunk élni igazán. A 2 ÓRA a halállal véletlenszerűen találkozó ember reakcióit tanulmányozza, rákényszerítve így, az irónia erejével, a múlandó életről való elmélkedésre. A haláltól való félelem sokkal inkább a hatalmában tart, mint gondolnánk, de vajon csupán az ismeretlen rémít meg bennünket, vagy inkább a megoldatlan konfliktusok miatt érzett bűntudat?

Az előadás időtartama: 80 perc
Az előadás csak 16 éven felülieknek ajánlott

Szeptember 26, Szombat, 20.00 óra
Faház
Az Auăleu Színház a Rector-ban

Armand Iftode – költő, katonatiszt
Andreea Wolfer – parasztasszony
Christine Cizmaș – tulajdonosasszony, egy katonatiszt, rádióbemondónő, öreg eladónő, egy elkésett néző, egy irodalom kritikus, munkaadó, múzeumi kurátor, egy lány a strandon, orosz nő, epilógus
Ioan Codrea – taxisofőr, postás, varjú, egy rendőr, egy radióbemondó, egy pap, egy kukás, egy gyerek, munkaadó, a Dalai Láma, egy tálib
Marian Pîrvulescu – adminisztrátor, madárijesztő, takarítónő, egy sírásó, egy gondnok, egy cigány, egy gyerek, nagynéni, egy angyal, egy űrhajós

Ovidiu Mihăiță – szöveg, rendezés, fények, hang
Radu Popovici – grafika
Gabriel Amza – fotó

Az előadásban használt kellékek, dekorációk és jelmezek egy részét az Auăleu Színház közönsége adományozta.
Az előadás időtartama: 120 perc

Szeptember 27, Vasárnap, 20.00 óra
Zic Zac
A bukaresti Godot Színáz a ZUG-ban

Szereplők: Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Gabriel Costin
Díszlet: Andreea Săndulescu
Díszlet és hang aszisztens: Alexandru Petre
Prof. univ. dr. Raluca Ianegic osztálya

Fények: George Rotaru
Video: Gabriel Costin
Az előadás időtartama: 65 perc

A Zic Zac a ma generációjának előadása. Egy kapcsolat szakaszairól beszél: ellenszenv, állati indulatok és filozófikus viták, érzékenység és könyörtelenség, személyes félelmek és a jobbik felünk megtalálásának szükségessége. Mindez egy pszihedellikus utazásba csomagolva, tele humorral és legfőképpen Zenével! A Zic Zac egy olyan előadás, amely robbanékony energiát, szexualitást, humort és érzékenységet izzad magából – átvitt értelemben és konkrétan is -, amely megtanít arra, hogy néma gyermeknek az anyja sem látja a fától az erdőt, hogy „a halgatás a legmegdönthetetlenebb érv”, hogy „a nyelv csak zavar a szádban” és, hogy félünk a félelemtől. Tehát, hölgyeim és uraim, szabad a tánc!

Hozzászólások