Laptopvásárlás előtt több kérdés is felmerülhet bennünk. Laikusoknak a részletes termékleírásban említettek szimplán kínainak tűnhetnek, az internetes cikkek nagy része sem mindig nyújt megfelelő segítséget, a laptopelemzések meggyőzőek ugyan, de túlzottan termékspecifikus információkkal szolgálnak, és az IT-cikkek nagy része kontextuson kívüli elemzést nyújt az adott termékről. Az IT-magyarázóban ezúttal a különböző laptoptípusokat vizsgáljuk meg, hogy jobb képet alkothassunk arról, mit is szeretnénk majd éveken át használni.

Bármely számítástechnikai eszköz esetén vásárlás előtt az eszköz rendeltetését kell figyelembe venni, magyarán: mire kívánjuk használni a vásárolandó gépet. Ha ezzel megvagyunk, máris eldönthetjük, melyek azok a programok, amelyeket futtatni szeretne majd a felhasználó. Gyorsan eljutunk a felismerésig, hogy ha 3D-tervezéssel szeretne valaki foglalkozni, akkor egy 1500 lejes irodai laptop nem a legjobb választás.

Home, otthoni felhasználásra szánt gépek

Ahogy a nevük is mutatja, elsősorban otthoni felhasználásra szánt eszközök. Rendeltetésük szerint film-, videónézésre, könnyű irodai munkára gyártott gépek. Ártól függően lehetnek erősek, de az esetek nagy részében az olcsó verziók a közkedveltek. Kitarthat hosszú éveket is (hardvertől függően), de videó- vagy filmnézésen kívül sokat ne várjunk tőle. Online oktatásra nem igazán alkalmas, egy Teams futtatása már megizzasztja az olcsóbb típusokat.

Business laptopok

Üzleti felhasználásra szánt gépek, az esetek jelentős részében házi használatra szánt társaiknál drágábbak még akkor is, ha sok mindenben nem különböznek azoktól. Jellemzően könnyebbek, hiszen a hordozhatóság a szempont – igen, hordozható gépeknél a még jobb hordozhatóság is szempont. Fő előnyük, hogy nagyobb akkumulátorokkal vannak felszerelve, ennek köszönhetően tovább bírják áramforrástól függetlenül, mint házi társaik.

Játék mindenekfelett

Bár mint arról elnevezésük is árulkodik, a „gamer” laptopok elsődleges rendeltetése a videójátékozás, annál jóval többre képesek. Erős hardveres tulajdonságaiknak köszönhetően ezek a laptopok nemcsak videójátékokat futtatnak, hanem olyan programokat is, amelyek jobban igénybe veszik gépünk erőforrásait. Például míg egy Teams + Photoshop kombináció egy gyengébb specifikációjú laptopot teljesen lelassít, addig alkatrészeinek köszönhetően a gaming laptop röhögve futtatja. Olyan személyeknek ajánlott, akik komolyabb játékokkal szeretnének játszani, vagy 3D-tervezésre, videóvágásra és renderelésre, esetleg Adobe-programok futtatására használná eszközét. Alternatívát a méregdrága Business, Home laptopok vagy Macbookok jelentenek, viszont gaming társaikénál jelentősen borsosabb áron.

Ultrabook, avagy ultravékony és ultrahordozható

Létezik hordozható laptop, még hordozhatóbb laptop és ultrahordozható laptop. Az utóbbiak fő jellemzője, hogy 1-1,5 kg környékén van egy modell maximális súlya, míg egy Home esetében 1,5 kg az átlagos tömeg. Business társaiktól sok mindenben nem különböznek, viszont érdemes kiemelni, hogy a vékony szerkezet a teljesítmény és a hőelosztás kárára megy. Márpedig a hő minden számítástechnikai eszköz legfőbb ellensége.

Kettő az egyben

Tablet vagy laptop? Igazán jó kérdés. Van olyan típus, amely a kettőt ötvözi egy termékben. Hogy megéri-e ilyesmit vásárolni? Olcsóbb modell esetében a teljesítmény a padlón, egyebek mellett még attól is retteghetünk, hogy egy rossz mozdulatnál két darabban marad a kezünkben. A drágább modellek jobb szerkezetűek, alkatrészek szempontjából is csúcskategóriások, áruk viszont a csillagos eget verdesi, nem egyetemista pénztárcájának szánt eszközök.

A Chromebookokra és Macbookokra nem szeretnék különösebben kitérni, elsősorban azért, mert a bennük rejlő lehetőségek igencsak limitáltak. A Chromebook globálisan a közoktatásban tarolt, míg az Apple terméke a produktivitás királya. Chromebookot mentálisan stabil lábakon álló ember nem vásárol, szimplán azért, mert a telefonunk mellett nincs szükségünk még egy eszközre, ami ugyanazt tudja, csak gyengébben, egyetlen előnye, hogy rendelkezik billentyűzettel. A Macbook meg méregdrága, az árából sokkal erősebb, hatékonyabb termékeket vásárolhatunk.

Általánosságban a hordozható számítógépek piacán típusok szerint a fent említettek a főbb jellemzők, de fontos megjegyezni, hogy a különböző modellek között létezik átfedés. Összegezve, ha netán tönkrement a géped, és vásárlás előtt állsz, vagy egyetemista leszel, és szükséged van egy eszközre az online oktatáshoz, akkor ezek az alap(!)szempontok, amiket figyelembe kell venni.

Hozzászólások