Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia utópiája

80 csapatmérkőzés, 72 óra játékidő – ez jellemzi számokban az első Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát. A térség egyetlen erdélyi magyar diákoknak szóló sportvetélkedőjén 5 sportágban, 11 versenyszámban mérkőzött meg egymással 22 iskola félezer erdélyi magyar diákja. Az október 16–19. közötti kolozsvári torna hagyományt kíván teremteni, a szervezők az Erdély Kupa sikereit tekintik irányadónak.

Az együttgondolkodás nem csak egy következő kiadás megszervezésén múlik: a szervezők abban látják a mozgalom jövőjét, hogy az erdélyi magyar diákok a torna hírnökeivé válnak – mondta el Bodor László, a Sportolimpia elnöke, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető elnöke. „A jövőben a mi feladatunk, hogy a sportszámokat kibővítsük, a részvevői keretet növeljük, és így hozzuk tető alá a következő Erdély-szintű tornát. Ami viszont ennél is fontosabb, amire felkérjük idei olimpikonjainkat: legyenek zászlóvivői a mozgás népszerűsítésének, tegyék ezt annak érdekében, hogy a következő évtizedekben is beszélhessünk a sport jövőjéről itthon. Ugyanakkor köszönettel tartozunk minden olyan erdélyi származású sportolónak, bárhol is éljen a világban, valamint közéleti szereplőnek, aki felvállalta a torna értékeinek tolmácsolását” – tette hozzá Bodor László.

A Sportolimpia főszervezője, Grabán Zsolt értékelőjében rámutatott, a négynapos eseménysorozat zökkenőmentesen zajlott le, súlyosabb személyi sérülésekre sem került sor. „Nagyon örvendünk, hogy résztvevőinkben igazi sportemberekre találtunk, akik az egészséges versenyszellem megélésén túl, az általunk javasolt értékek szerint játszottak: az élmények közös átélésére, az olimpiai szellem, a fair play népszerűsítésére kértük őket a hétvégét megelőzően” – összegzett.
A végleges eredmények a következő linken érhetők el: http://sportolimpia.ro/eredmenyek/
A Sportolimpia a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT) szervezésében jött létre, a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretében.

Hozzászólások