Most már egyre kevesebbet kell aludni karácsonyig. A legtöbb kisgyerek megírta a levelet a Jézuskának, a természet is gyakorolgat a 24-ei hóesésre. Mi felnőttek pedig (legalábbis a többség) karácsonyi zenékkel készítgetjük lelkünket a csodára. Egyesek egész évben ezt teszik, decembertől decemberig szól Michael Bublé. Megint csak mások magukra parancsolnak és megfogadják, csak egy bizonyos időponttól költöztetik az ünnepet az otthonukba. Vannak olyan emberek is, akik tényleg csak karácsonykor hallgatnak ilyesmit. És akadnak olyanok is – bármily meglepő –, akik sohasem. Én a második tábort erősítem, mindig megfogadom, hogy csak december 1-től vagy advent első vasárnapjától kezdek hangolódni az ünnepre, de mindig csalok egy icipicit… (Szerencsére ez nem olyan, mint a fogyókúra, bele-belefér a reggeli tükörtojás sütése mellé a kedvenc karácsonyi slágerem.)

Évről évre felfedezek valami újat, de vannak klasszikusok, amelyeket mindig előveszek. Az is hozzá tartozik, hogy az újdonságok ritkán jelentenek valami valóban új dolgot, a zeneipar a karácsonyi zenékkel kicsit úgy van, mint az emberek a karácsonyi menüvel: a megszokott, a hagyományos a legjobb. Ez a magyar dalokra különösen érvényes, kevéske és gyengécske a felhozatal. Az amerikai slágergyárok sem sokkal jobbak ebben, bár látványosan nagyobb a választék. De, mint mondtam, ezzel nem feltétlenül van probléma, hiszen a karácsonyt többnyire mind úgy szeretjük, ahogy van.

Az idén az jutott eszembe, másokat is megkérdezek, ők milyen zenétől jönnek ünnepi hangulatba akár a nyár közepén is, de arra is kíváncsi voltam, mi az, amitől ki tudnának futni a világból. Kérdéseimet közzétettem Instagram- és Facebook-történetben, és meg kell mondanom, az érdeklődés és a válaszok is felülmúlták az elvárásaimat. Bár ennyi válasz alapján nem lehet az egész emberiségre vonatkozóan kijelentéseket tenni, de jó kis következtetést lehet levonni. Itt van néhány kedvenc dal és pár kedves indoklás: 

It`s Beginning To Look A Lot Like Christmas„Vannak azok a hideg téli esték, mikor enyhén hull a hó és érzed a hideg, csípős illatát. A látvány és az illat keveréke számomra a karácsonyi hangulat. Ez a zene ezt az érzést hozza nekem néha nyáron is.”

Ave Maria„Melegség tölt el, amikor hallgatom, az adventi időszak lelki nyugodtságát idézi fel.” 

All I Want for Christmas Is You – „A meghitt, hangulatos, közös családi esték emlékét ébreszti bennem.” 

White Christmas„Azt hiszem első évben együtt hallgattam csoporttársaimmal a tornateremben, karácsony előtt. Akkor nagyon rákaptam a számra, otthon anyuval a kedvenc karácsonyi zenénk lett. Mindig az a hangulat jut eszembe, amikor mézeskalácsot sütünk a konyhában és táncikálunk rá.”  

Rockin` Around The Christmas Tree Nekem azt a meleg, könnyed, vidám, forrócsokis hangulatot eleveníti fel.”

Last Christmas„Egészen a szüleim karácsonyáig vagy téli estjeikig visszarepít az időben. És nem teljes mértékben a karácsonyról szól a dal, hanem sokkal több érzés van benne.”

„Ez egy olyan szám, amitől nosztalgiám támad egy olyan korszak után, amiben nem is éltem.”

Twelve Days of Christmas„Testvéremmel pár éve kaptunk rá és mindig közösen énekeltük, akár húsvétkor is, inside joke lett.”

Gondolom senki sem lepődött meg a fenti listán és szerintem a lenti sem lesz megbotránkoztató. A kedvenc dolgok kiválasztása olyan, mint a szerelem első látásra. Nincs mit tenni, ha meglátod, meghallod, megérzed – megszereted. Idegesítővé, utálttá, nem kívánatossá pedig azok a dolgok válnak, amelyeket bár sok esetben kipróbáltunk, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A nem kedvelt karácsonyi zenék szerintem ide tartoznak. Túl sokat játszotta a rádió, rossz emléket idéz, pusztán idegesítő, „szemétnek” tetszik a kedvenceimhez mérten, bár lehet, hogy valójában egyenrangúak. Ám, hogy egy szörnyű közhellyel éljek, ami az egyiknek szemét, az a másiknak kincs, úgyhogy belinkelem az idegesítő lista dalait is, hátha valaki itt lel a kedvencére:

Jingle Bells, Last Christmas, All I Want for Christmas Is You, It`s Beginning To Look A Lot Like Christmas, A szürke patás, Santa Tell Me, Kis karácsony, Nagy karácsony, Ovis mikulásdalok, Shake up Christmas, az összes – nos, van, aki nem szereti a karácsonyt 🙂 

Remélem, mindenki tudott csemegézni a kis összeállításomból, a teljesség kedvéért íme az én tízes toplistám: 

  1. Silent Night
  2. Snowman
  3. O Holy Night  
  4. Legyen ünnep
  5. Bring Me Love
  6. Everyday Is Christmas
  7. Driving Home For Christmas 
  8. Winter Wonderland 
  9. Ho Ho Ho 
  10. Have Yourself A Merry Little Christmas

Hozzászólások