Múltbéli csatangolások, régi, bennfentes sztorik a kolozsvári mozizás hajnaláról, generációkat összekötő beszélgetések, a hidegre való tekintettel pedig a forradalom pislákoló lángjánál való melegedés. Ezeket s még megannyi csemegét kínálnak, nem csak ínyenceknek, a Korzós lányok az őszi hónapokban.

A vérkeringést beindító séták ötlete három művészettöris lány fejéből pattant ki: Imecs-Magdó Eszter, Veress Boglárka és Gál Zsófia hazai kulturális örökségeink feldolgozása és védelme mellett közös szenvedélyük innovatív és interaktív módszerekel való átadását tűzték ki fő célul. Toboroztak hozzá néhány munkatársat, így lettek ők együtt a Korzo Egyesület.

Habár nagyratörő célokkal indultak és minél szélesebb körben próbálnak terjeszkedni, jelenleg inkább az egyetemisták számára kínálnak programokat. Városnéző körútjaikat egyáltalán nem a jól megszokott turistaútvonalra tervezték, sőt, ezekből igencsak keveset fogunk látni, legalábbis a jelenlegi program alapján. Hozzáadták ugyanis sajátos esszenciájukat, összedobták érdeklődési területeiket, kihasználva Kolozsvár adottságait, így született meg az első két tematikus séta, amelyek most szombaton rajtolnak román és magyar nyelven egyaránt.

A Mozizás Kolozsváron, feketén-fehéren című másfél órás tematikus séta alkamával jól sejthetően a kolozsvári mozizás és filmgyártás fontosabb helyszíneihez látogathatunk el a századfordulótól a két világháború közötti időszakig. A száraz tények mellé izgalmas kulisszatitkokat is ígértek, bepillantást a régi színfalak mögé, de a személyes portrék sem maradnak ki, mint Janovics Jenőé, aki a kolozsvári filmgyártás atyja, Korda Sándoré, vagy ahogy világhírre tett szert: Sir Alexander Korda és Kertész Mihályé, akit nevezzünk inkább Michael Curtisnek, és tegyük mellé, hogy Casablanca, és máris izgamasabb ez a történet.

Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy a ház, ahová minden héten túrkálni járok a múlt század elején még az első villanyszínháznak adott otthont. Az meg pláne nem, hogy a filmüzlet akkoriban csekély üzleti érzékkel rendelkező cukrászok és fegyvermesterek kezében volt. Nem csoda, hogy ezekben az időkben nem sok hasznot hozott, hiszen akkoriban még sokkal rövidebb és kevésbé szórakoztató volt a mozi, s elsősorban a prolik időtöltésének számított.

DSC_0477

A séta alapjául leginkább a korabeli sajtó cikkei, illetve a filmes szakirodalmi források és Zágoni Bálint, a Filmtett főszerkesztőjének szakmai tanácsai szolgáltak.

A korzózásra előre be kell jelentkezni az egyesület honlapján: október 25-én, szombaton 16 órától magyar nyelven, 16 óra 30 perckor pedig románul indul a kalauzolás. További alkalmak: október 27., hétfő és november 8., szombat.

Ha valakit azonban hidegen hagy a filmes téma, az aktualitását éppen élvező A forradalom színterei – Kolozsvári jelenetek 1989-ből című séta talán a kedvére lesz. A Fodor János szakmai segítségével megtervezett séta a rendszerváltás 25 éves évfordulójára tervezett körút során a decemberi tüntetések fő helyszínei, a kommunista rendszer intézményenek helyet adó épületei kerülnek terítékre, a Securitate volt épületétől egészen az ortodox katedrálisig, október 26-án, vasárnap 16 órától. A jelképes összeg diákáron 8, teljes áron 12 lejbe kerül.

A sétát a Bethlen Gábor Alap erdélyi kirendeltsége támogatta.

Hozzászólások