„A musicalek atyját” adják elő fiatalok a Kolozsvári Magyar Napokon

 

Hetven egyetemista, zenész, táncos, koreográfus, színi-hallgató, középiskolás és néhány profi színész, énekes, színházi szakember – ez a siker kulcsa a kolozsvári fiatalság legújabb megaprojektjében. Jézus Krisztus kétezer éve szupersztár, idén viszont a Kolozsvári Magyar Napokon is bemutatják Andrew Lloyd Webber 1970-es sikerprodukcióját, eredeti nevén a Jesus Christ Superstart. Jancsó Hajnal rendezővel beszélgettünk.

 

Nagy fába vágtad a fejszéd egy ilyen kaliberű előadás megrendezésével. Miért pont a JCS?

– Már az egyetem ideje alatt nagyon megszerettem ezt a rockoperát, foglalkoztattak a darab által felvetett témák. A Jézus Krisztus Szupersztárban – akár az életben – a kétségbeesett istenkeresés, az álistenek dicsőítése közben észre sem vesszük, naponta hányszor feszítjük fel a valódi Istent.

Tisztában vagyok – amennyire lehet – a mű nehézségeivel, ezért a nyolcvan százalékban pályakezdőkből és egyetemistákból álló csapat élére olyan zenei vezetőket és koreográfust, valamint főszereplőket kértünk fel, akiknek nagy tapasztalata van ezen a téren, és óriási türelemmel, csodálatos munkával, bizalommal segítenek, vezetnek minket. Zenei vezetőnk Hary Judit, koreográfusunk Jakab Melinda, a Kolozsvári Magyar Opera művészei. Karmesterünk Vlad Eniu. Szintén nagy odaadással van mellettünk Răzvan Krivach énekes, aki nemcsak Jézusként vesz részt az előadásban, hanem az előkészületek során is sok téren tanácsokkal lát el. Nagyon hálásak vagyunk nekik, Dudu Isabelnek, azaz Júdásunknak, valamint zenészeinknek, akik vállalták, hogy egy kezdő alkalmi társulattal együtt dolgoznak – ráadásul egy ilyen rövid felkészülési időintervallumban.

Kolozsváron rendezték-e már a darabot?

– Tudomásom szerint az operában csak részletet adtak elő pár évvel ezelőtt. A román színművészetin viszont három-négy éve a végzős diákok bemutatták Bács Miklós tanár úr rendezésében.

A magyar egyházak hogyan reagáltak? Tudnak-e az előadásról?

– Az egyházak, akiket felkerestünk, rögtön felajánlották a segítségüket. Próbatermeket adtak nekünk támogatásként. Ugyanúgy a kolozsvári magyar állami iskolák is nagy segítségünkre voltak.

Honnan indult ez az egész? Gondolom, nem egyik napról a másikra született az ötlet, hogy ilyen sokszereplős előadást rendezz.

– Szeptemberben még sokkal kisebbnek indult a kezdeményezés, ami azt jelentette volna, hogy fiatal színművészetis hallgatókkal és fiatal zenészekkel, énekesekkel egy maximum 200 férőhelyes teremben adtuk volna elő. Felkerestem több ismerőst és ismeretlent szerepalakítás ügyében, valamint különféle művészi és adminisztratív feladatok ellátására. Sokan rögtön igent mondtak a felkérésre. Novemberben összeállt a kép a potenciális főszereplők listájáról, legalábbis nagy vonalakban. Ez volt az első nagy lépés: talán itt volt az a pont, amikor meghaladtuk az eredeti elképzelést, mely szerint – bár alternatív térben, mégis tanintézményben, kis létszámú közönséggel és minimális költségvetéssel – adtuk volna elő a Jézus Krisztus Szupersztárt. Amikor Hary Judit művésznő és Jakab Melinda koreográfus is úgy döntött, hogy részt vesz a projektben, az események kezdtek felgyorsulni. Velük, Jézusunkkal és Venczel Péterrel három szereplőválogatást tartottunk a télen, és hamarosan kezdődött is a próbafolyamat…

Rendeztél-e már hasonló kaliberű darabot?

– Csak licistákkal rendeztem előadást eddig, szakmai gyakorlatként – persze, sokkal kisebb méretűeket. A Brassaiban előadtuk Csehov Leánykérését és egy Faludy György verses-próza összeállítást Adj nekem helyt címmel. Kihívás – nehézség és egyben lelkesítő – ennyi emberrel együtt dolgozni. Biztosan egyre nehezebb lesz mindenkinek a hosszabb és hosszabb, az egyre nagyobb szereplő-létszámú próbák miatt. Nem lesz könnyű összehangolni mindent, de ez csapatmunka. Mindenki segít abban, hogy a lehető leghatékonyabban járjon le a próbafolyamat. Szerencsére nagyon jó közösség alakult ki, hamar összeszoktunk, és megszerettük egymást – a próbákon kívül is egyre több időt töltünk együtt, ennek nagyon örülök.

Musicalt nagyon ritkán láthatunk Kolozsváron. Talán egyedül a Valahol Európábant lehet a JCS-hez hasonlítani az elmúlt évek felhozatalából. Befolyásolta ez a döntésedet?

– Mint műfaj, kevésbé vannak jelen egyelőre a zenés színpadi művek Erdélyben, de az utóbbi két évben Kolozsváron is egyre több ilyen jellegű darabot rendeztek. Igen, ez is hozzájárult a döntéshez, hogy hiánycikknek számít a rockopera műfaja Erdélyben. Kissé szentségtörésnek tűnhet, hogy azon belül pont a Jézus Krisztus Szupersztárral kezdjük, de témái és zenei világa által is ez az, ami mindannyiunkat, akik részt veszünk az előadásban, jelen pillanatban talán leginkább érdekel.

Zeneileg hogyan képzelted el az előadást? Hiszen egészen komplex hangszerelése van a JCS-nek, szóval komoly zenekarra van szükség – vagy netán felvételről megy majd?

– Élőzene lesz. Több profi zenész, zenei vezető és karmester – szintén önkéntes alapon, akár a többi alkotó – időt és energiát nem kímélve vágott neki egy nagyon intenzív próbafolyamatnak. Nagyon köszönjük nekik!

Hol és mikor lesz a bemutató?

– Az előadást a Kolozsvári Magyar Napokon mutatjuk be, augusztus 20-án, szerdán, majd szintén ennek a rendezvénynek a keretén belül még egyszer előadjuk. Egyelőre ennyit árulhatunk el, hamarosan újabb részletekkel szolgálunk. Addig is szeretettel várunk mindenkit az esemény közösségi oldalán, ahol próbafotókat és nemsokára videókat is láthatnak az előkészületekről. Az előadást a Jancsó Noémi Egyesület intézménye mutatja be, amelynek háromnyelvű honlapját nemrég indítottuk, jelenleg még feltöltés alatt áll. Hamarosan az alkotók teljes listájával, képekkel, meglepetéssel várunk a honlapunkon is: jne.ro/jesus-christ-superstar.

 

 

 

Hozzászólások