Nem, ez nem az LMP kampányszövege, hanem egy fontos kérdés az Európai Parlamenti választások előtt – 25-én döntünk arról, hogy hány képviselője lesz az erdélyi magyarságnak Brüsszelben. Felmérések szerint Románia szinten alig 30%-os részvételre lehet számítani, magyar viszonylatban viszont nem készültek statisztikák, a román felmérések e szempontból pedig nem mérvadóak – legalábbis Vincze Lóránt, az RMDSZ EP képviselőjelöltje szerint nem. Tehát megtörténhet, hogy 6 RMDSZ-es EP képviselő lesz Brüsszelben (100%-os magyar részvétel mellett), de akár az is, hogy egyetlen egy sem. Vincze Lóri elvileg minket, diákokat is képvisel, ő a legfiatalabb esélyes jelölt (36 éves), a képviselőlista 3. helyén áll. A kampány hajrájában, a KIFOR által szervezett kötetlen beszélgetésen tájékoztatta a fiatalságot arról, hogy miért lesz nekünk (is) jó, ha bekerül a parlamentbe.

Főtémáként az Erasmus+ programot jelölte meg, melynek lényege 7 különböző EU-s ösztöndíj egy gyűjtőnév alá helyezése az oktatás, a gyakornokság, a fiatalság és a sport terén. Könnyebben lehívható és nagyobb pénzösszegek, könnyebb ügyintézés és több lehetőség. Amiben ő, mint EP képviselő hozzájárulna a programhoz, az egy új online platform létrehozása, ahol az összes ösztöndíjlehetőséget feltüntetné egy helyen, ezzel megoldva a „jó, hogy van ilyen lehetőség, de nem találunk semmi infót róla” problémát.

Vincze Lóri tájékoztatta a diákságot az Európai Parlament által kínált szakmai gyakorlatokról is. Lehetőség van az EP köztisztviselői karában, az Európai Néppárt által finanszírozott helyeken vagy a képviselők mellett gyakornokoskodni. Az utóbbi kettőnek csak az a hátránya, hogy valamilyen pártháttér, pártban tevékenykedés vagy önkéntesség nélkül lehetetlen megnyerni a pályázatot. Tehát ha egyszerű földönfutó vagy akkor inkább mondjál le ezekről. No de azért van még a köztisztviselők melletti munka, amelyre mindenkinek van lehetősége. Erre vonatkozó pályázatokat és információkat az EU honlapján találhatunk, egytől öt hónapig terjedő időtartamú ösztöndíjra van lehetőség.

Körül-belül ezt lehetett leszűrni Vincze Lóri diákoknak szóló kampányából. Ezen kívül a klasszikus RMDSZ-kampány témáival (kisebbségvédelem, autonómia, stb.), illetve a „jaj nekünk, ha nem lesz képviselet” szlogennel próbál érvényesülni. Kérdés, hogy elég volt-e ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű fiatalt megszólítson, ugyanis ahhoz, hogy az RMDSZ három embert juttasson az EP-be, 30%-os román részvétel mellett, a magyarság részéről 40%-os részvételre van szükség. Ez azért elég nagy bravúrnak számítana. Vincze Lóri szerint „a kampány megvolt, a többi a szavazókon múlik” – de azért egy esetleges bukás után fel lehetne tenni a kérdést, hogy a passzív fiatalság volt-e a hibás vagy talán valami más. De erről majd 25-e után.

Hozzászólások