XXII. Incitato Művésztábor

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban szervezett kiállítás megnyitójával zárult a 22. alkalommal megszervezett Incitato alkotótábor. A kéthetes műhelymunkában idén 24 művész vett részt. A főszervező, a néhai Tóth Ferenc özvegye és lányai 1993-ban indították útjára a lovas témájú nemzetközi képzőművésztábort. A Bálványosfürdőn megszervezett eseményt, Székelyföld egyik legrégibb és legállandóbb művésztáborát az teszi egyedivé, hogy minden évben a lovakra és a lovakkal kapcsolatos témákra koncentrál. Az idei tábor vezetője Vincze László grafikusművész volt.

Ábrahám JakabÁbrahám Jakab

A lovakat mindig is misztikum övezte. A ló egy társ, egy rejtély, az ember és a ló kapcsolata mindig is szoros volt. Nekem is van valami furcsa kötődésem ehhez a nemes állathoz. Valószínűleg nagytatám szürke lova miatt, melyen többször lovagoltam, vagy csak néztem az állat kecses tartását. Vagy talán Kolozsvár szimbóluma, Fadrusz János Mátyás szobra miatt… Nem tudom, de fontos helye van a legendás paripának életemben.

Ezt a fantasztikus élményt hozza el számomra évről-évre az Incitato Művésztábor közös zárótárlata a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében, ápolva a néhai Tóth Ferenc által útjára indított tábor hagyományát.  A huszonkettedik évét megélő rendezvény témája a lovasiskola volt: a lovak oktatása, hagyományokhoz való nevelése, a lovak rendeltetéseinek és képességeinek minél pompásabb ábrázolása. Nem csoda, hogy a művészettörténet folyamán rengeteg lóábrázolással találkozhatunk. Gazdag örökség szolgál a kortárs művészeknek, hogy továbbvigyék ezt a csodálatos hagyományt.

A huszonnégy képzőművész számos kreatív módon mutatta be talán a legszebb felépítésű lényt, alaposan kimerítve a témát:  grafikán, festményen, kisplasztikán keresztül.  A termet megtöltő lovak egyedi képvilágúak, viszont nagy hangsúly kerül a felépítésük, mozgásuk, akár lelkiviláguk ábrázolására, megmutatva e nemes állat ezer arcát

Orth IstvánOrth István

 A táborban szerzett élmények, tapasztalatok számomra különleges értékvilágot kölcsönöznek, kiteljesítve az alkotásokat. Érzékletesen idézik a ló és lovas hangulatát, aláhúzzák hitvilágunkat, történelmünket, mondavilágunkat és megerősítik azt a tudatot bennünk, hogy lovas nemzet vagyunk.

Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ez a kiállítás évente megadja számomra a katartikus élményt, amely abból a titokzatos csodálatból fakad, amivel én tekintek a lovak és lóábrázolások felé.

A kiállítás augusztus 10-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 9–17, szombaton és vasárnap 9–16 óráig a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

Hozzászólások