Malala Yousafzai

Az idén 17. életévét betöltött lány a legfiatalabb Nobel-békedíjas az eddigi díjazottak történelmében. A díjat két gyermekjogi akitivista osztotta meg: Malala, aki a tálibok által uralt pakisztáni gyermekek életéről és az oktatási rendszerről írt blogot, majd ezéltal robbant be a köztudatba, illetve Kailash Satyarthi, indiai aktivista, aki a gyermekekkereskedelem és a gyerekek kihasználása ellen indított szervezetet és önkéntes mozgalmat. 

Malalát 12 éves korában egy tálib fejbelőtte, de felgyógyult sebeiből, és Európában folytatja akitivista tevékenységét. Pakisztánban kezdte el vezetni blogját, ahol a lányoknak tilos iskolába járni. Ezen a felületen keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos lenne, hogy minden gyermeknek joga legyen az ingyenes oktatáshoz, és ezt meg is kapja.

Malalát tavaly is jelölték a díjra, viszont tavaly a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta meg. Idén Ferenc pápát is esélyesnek tartották, a jelöltek között viszont ott volt Edward Snowden, az NSA-botrány kiszivárogtatója, és Vlagyimir Putyin is. Malala már kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, és az ENSZ november 10-ét nemezetközi Malala-nappá nyilvánította. Így nőtt a bátor muzulmán kislány nemzetközileg is a gyermekvédelem egyik szimbólumává.

Hozzászólások