Trónok harca - sosem unjuk meg

Ha sikerre és népszerűségre akarunk példát mondani, akkor a Trónok harca sorozat teljesen megfelel a célnak. Mondhatnám, hogy a csapból is a levágott mellbimbók és nemi szervek folynak. Nem tabu a vérfertőzés, sem a hulla melletti szexjelenet. Az esküvőkön történő elhalálozásokról pedig nem is beszélve. Nincs főszereplő, a nézők csak reménykednek, hogy kedvenc karakterük túléli az éppen aktuális évadot. Ki a főgonosz? Joffrey Baratheon volt, de ő túlságosan a pohár fenekére nézett, így beleszédült a mélységbe. És valljuk be, mind nagyon élveztük ahogy földet ért.

De mi történik a kulisszák mögött? Egyáltalán mi is az, hogy Trónok harca?

Az írót, George R.R. Martint, saját háziállatai a teknősbékák ihlették meg a könyvek megalkotására. És ez nem poén. Mialatt figyelte az apró állatkákat, elképzelte ahogy királyokként harcolnak egy adott területért. Tehát ha teknősbékát látsz, emelj kalapot. Az író egyébként korára hivatkozva, előrelátóan elárulta a sorozat készítőinek a cselekmény további alakulását. Hiszen nem fiatal már, és attól tart esetleg nem tudja majd befejezni a történetet. Mivel pornográf tartalomból nincs hiány a könyvekben, így a forgatások is bővelkednek pikáns jelenetekben. Éppen ezért Emilia Clark (Daenerys Targaryan) és Jason Momoa (Khal Drogo) esküvőjét idegesen forgatta le a stáb. Hiszen a helyszín Málta volt, ahol szigorú törvények vannak érvényben a közszeméremsértést illetően. A pentosi esküvő pedig bővelkedett orgiákban, ezért a hatóságok bármikor leállíthatták volna a forgatást. Szerencsére nem így történt. Ami viszont nem tekinthető szerencsének, hanem tudatos döntésnek az a szereplők kiválasztása. Egyértelmű, hogy mindegyikük teli találat volt a sorozat szempontjából. Nyilván vannak kedvelt és kevésbé kedvelt karakterek, ami érdekes azonban, hogy közönyt egyik szereplővel  kapcsolatban sem lehet érezni. Na jó, talán Havas John, ő valahogy mindig el van havazva. Peter Dinklage volt az abszolút jelölt Tyrion Lennister szerepére. Az író senki mást nem tudott elképzelni a gyors észjárású, élethabzsoló karakter eljátszására. Neki köszönhető többek között Lena Headey (Cercei Lennister) sorozatba kerülése is, hiszen az életben nagyon jó barátok. Ami meglepő ezzel kapcsolatban, hogy a színésznő nem gazdagodott meg a megkeseredett Cercei alakításából, fiával hitelekből élnek.  A pokol ezer bugyrát megjáró Alfie Allan (Theon Greyjoy) a híres énekesnő Lily Allen öccse. Daenerys öccsét játszó Harry Lloyd (Viserys Targaryen) pedig Charles Dickens ük-ük-ükunokája. A durván szociopata Ramsay karakterét alakító Iwan Rheon pedig, a Youtube-on hódít hangjával, gitárral a kezében. Igazán összehozhatnának egy duettet Alfie-vel (Theon) két csonkítás közepette. A szereplőgárda tehát nem csupán a sorozatban, az életben is színes és érdekes. A királyölő Nikolaj Coster-Waldau, azt nyilatkozta, hogy egyszerűen imádja azt a videót, ahol Peter (Tyrion) felpofozza Jack Gleeson-t (Joffrey Baratheon). Ezzel nincs egyedül. Végezetül pedig néhány szót sokak kedvencéről, Maisie Williams-ről (Arya Stark). A kislány nem csak a sorozatban kitartó és határozott. Hiszen a könyvekben megformált Arya balkezes ám Maisie nem, de a szerep kedvéért úgy döntött megtanul bal kézzel boldogulni.

Fénykép forrása: www.hbowatch.com

Fénykép forrása: www.hbowatch.com

Ilyen egyéniségek mellett hát, nem csoda hogy a Trónok harca rajongók sosem unatkoznak. Még javában zajlik a 4. évad forgatása ám a készítők már a következő évad helyszíneit keresgélik. A horvát  Dalmatian News hivatalos értesülései szerint a Trónok harca produkció hivatalos képviselői már két horvát helyszínt is meglátogattak, hogy felmérjék az adottságokat. A két szerencsés kiválasztott:  Imotski és Šibenik városa. Valamint Bosznia-Hercegovina felé is kacsintgatnak, ahol a Kék tó környezete keltette fel az érdeklődésüket.

A sorozat sikere továbbá, a szereplőkön és a helyszíneken kívül az, hogy nem húz el mézesmadzagot a néző orra előtt. Igazi fájdalmat közvetít és igazi örömet, nem számít hányszor bánt meg, hány mészárlást kell végigszenvedj, nem hagyja, hogy kikerülj a bűvköréből. Hiszen a való életben is,  az örömteli pillanatokat olyan hamar elfelejtjük, de ha valaki hátba szúr vagy megbánt, azt bizony megjegyezzük. És azt hiszem ez a készítők politikája is, minél többször bánt meg, annál inkább benned marad. Ez a titok, dühösen, laptopot dobálva átkozod a sorozatot, és mégis nézed, mint valami elvetemült mazochista, aki élvezi a fájdalmat.

Végül pedig Kristian Nairn (Hodor) mindenki életét érintő nagy igazságát osztom meg veletek. Aki egyébként azt nyilatkozta, hogy borzasztóan nehéz egyetlen szóval kifejezni minden érzelmet. Íme hát a tanácsa mindenki számára: Hodor hodor, hodor. Hodor! Ezt sose feledd!

 

 

Hozzászólások