Szebenben 21 fokot mértek vasárnap, ezzel hivatalosan is megdőlt az erdélyi melegrekord. Kolozsváron a szokatlan jóidőről a Serile Filmului Gay néven futó rendezvény gondoskodik, amely idén 10. alkalommal hozza közelebb a romániai és nemzetközi LGBTQI közösséget a nagyközönséggel.

Hogy mit is takar pontosan az LGBTQI? Mivel a nemi identitásokat, szexuláis irányultságok sokféleségével elég nehéz lépést tartani, minden évben előfordul, hogy valaki kizárva érzi magát a kezdőbetűkből összeállított gyűjtőnévből. Ha te már négyet meg tudsz nevezni, máris szakértőnek számítasz a témában, de itt a lista a teljesség kedvéért: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex.

Ez egyébként egyedülálló rendezvénynek számít az országban, ugynis az egyetlen nemzetközi filmeket felvonultató nagyfesztivál ebben a témában. Kiállítások, workshopok, filmvetítések, bulik, könyvbemutatók és szabadtéri rendezvények a szivárvány minden színében, három fő helyszínen: a Győzelem moziban, a La Perne teázóban és a Delirio klubban.

A közel ötven film, amelyek jórésze országos premier, a világ huszonegy különböző pontjáról, egy nemzetközi zsűri által elbírált versenyben vesznek részt. A programokra a belépés ingyenes, ugyanis az egész fesztivál lebonyolítása, megszervezése önkéntesek segítségével jött létre. A szervezők a tabuk, valamint a civil társadalom és a LGBT közösség között húzódó fal ledöntésére törekednek. Fókuszban a tolerancia, és a személyes megnyilvánulás, valamint a közösségeket érintő aktuális porblémákra való rávilágítás. A fesztivál egészen vasárnapig tart, részletes programot itt találtok.

Hozzászólások