Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy több hónapig élhetek holland városban Erasmus-diákként. Ezáltal pedig akaratlanul is találkoztam sok furcsasággal, különbséggel, amióta itt lakom. Ebben a cikkben arra fókuszálok, hogy milyen érdekességekkel lehet találkozni a holland városokban, a román városokhoz képest.

Élelmiszerpiacok szerte a városban

Hollandiában elég nagy hagyománya van a piacozásnak. Minden településen vannak rendszeres élelmiszerpiacok heti több alkalommal is. A nagyobb városokban pedig akár állandó piacokat is lehet találni. Ugyanakkor az élelmiszerpiacok mellett heti több alkalommal lehet bolhapiacokat, kézműves vásárokat látogatni. A város, ahol jelenleg élek, közepes méretű városnak számít az országban, tehát nagyjából Marosvásárhely méretével egyenlőnek felel meg. A városban pedig hetente öt nap lehet élelmiszerpiacot látogatni. A piacokat mindennap a város több különböző helyszínén állítják fel, általában sűrűn látogatott csomópontokon. A hét legfontosabb piaca azonban a városközpontban van minden csütörtökön.

Ezeken a piacokon általában friss, helyi élelmiszereket lehet vásárolni, például zöldségeket, gyümölcsöket, hústermékeket és különböző halakat. De mindig sok helyi sajttermelő és pékárus is jelen van. Ezek mellett pedig tradicionális holland csemegéket is lehet kóstolni, hiszen ételes furgonok is felsorakoznak. Ilyenek lehetnek például a nyers heringet és egyéb halételeket vagy a holland édességet, a stroopwafelt árusító kocsik, (utóbbi egy karamellás ostyaszelet). Tehát, ha valaki helyi holland ételeket kíván kipróbálni, a piacokat érdemes felkeresni.

Érdekesség, hogy ezeken a piacokon sok nemzet ételét meg lehet találni. Hollandia vonzó ország a külföldiek számára, így a piacon például olasz, török, indiai, vietnámi, mexikói ételeket is lehet vásárolni. Sőt még magyar ízeket is találni. Több holland élelmiszerpiacon, köztük a városomban is találkoztam már magyar árusokkal, akik például lángost vagy kürtőskalácsot árultak.

Hipermarketek hiánya

Az első időszakban, amikor ide jöttem, olyan nagyobb üzletláncokat kerestem, mint Romániában például a Kaufland vagy az Auchan, hogy olcsóbban vásároljak meg mindent, amire szükségem van. Itt azonban ilyen nagyobb méretű üzletek nincsenek. Kisebb holland üzletláncok vannak jelen inkább, mint például az Albert Heijn vagy a Jumbo, amelyek az otthoni Mega Image vagy Profi típusú üzleteknek felelnek meg. A hollandok nagyon ragaszkodnak ezekhez az üzletekhez, nekem azonban nehéz volt megszokni és valahogy mindig azt társítottam hozzájuk, hogy itt drágábban árulnak mindent, mintha nagyobb üzletben vásárolnám meg. 

Egyébként a nagy bevásárlóközpontok, plázák sem annyira megszokottak. Általában a városok központjában lévő vásárlóutcában lehet megtalálni minden megszokott fast fashion üzletet, ékszerüzletet és kozmetikai boltot, de csak kevés városban van kifejezett bevásárlóközpont, ahol egy fedél alatt lehet ezeket megtalálni.

Érdekesség még a holland üzletekben való vásárlásról: fizetés után a legtöbb helyen megkérdezik a vevőt, hogy kéri-e a számlát. Ha azt mondja, hogy nem, akkor az eladó nem fogja kinyomtatni és odaadni a kasszabont. Olyan üzletben, ahol automatikus kiszolgálás működik, lehet választani a teljes számla vagy a rövidített számla között. A rövidített verzió csak vonalkódot tartalmaz, amivel bizonyítani lehet a vásárlást az üzletből való távozáshoz. Ennek egyébként, ha jól tudom, környezetvédelmi okai vannak, tehát így próbálják elérni, hogy kevesebb papírt használjanak fel.

Átalakított templomok

Az egyik legfurcsább jelenség, amivel itt találkoztam kelet-európaiként, az, ahogyan a templomokat használják. Meglepő volt, amikor az első napokban idegenvezetés alkalmával olyan könyvesboltot mutattak be nekünk, amelyet régi templomból alakítottak át. Az egykori templom épülete szép állapotban meg van őrizve, a padok azonban, ahol anno a hívők foglaltak helyet, már nincsenek bent, helyükre polcok és állványok kerültek, ahol a könyvek sorakoznak. A galérián is könyveket találni, az egykori orgona és a díszes falfestés azonban megmaradt. Az egykori oltár helyén pedig ma már kávézó van berendezve. Az az igazság, hogy ezek az épületek nem ritkák Hollandiában. Megtudtam, ez azért van így, mert régen sok vallási közösség működött Hollandiában, akik különböző templomokba tömörültek. Ma már azonban jóval kevesebb a hívő, így a templomok üressé váltak. Ugyanakkor általában ezek az épületek gyakran látogatott helyszíneken épültek, és ma már próbálnak más, vagy pluszfunkciókat adni a templomoknak, ha már a hívők nem tudják kihasználni, akkor mások használhassák az épületet.

Másik régi templom például a városomban drága ázsiai étteremmé lett átalakítva, továbbá vannak templomok, ahol szupermarketek vagy lakások találhatók. A város főterén lévő régi nagy templom több funkciót is ellát. Az egyik részében a hívőknek fenntartott eredeti padok vannak, ahol hallgathatják az istentiszteletet, másik részben azonban használt könyveket kölcsönözhetnek, van elválasztott helyiség kiállításoknak és előadásoknak, illetve kis kávézó is van a templomban.

Biciklizés

Az egyik legnyilvánvalóbb különbség Romániából szemlélve az, hogy a biciklis közlekedés Hollandiában meglehetősen előnyben részesített. Tapasztalatom szerint az időjárási viszonyok egyáltalán nem riasztják vissza az ittenieket a biciklis közlekedéstől. Tehát télen, esőben, viharban is látni lehet, ahogy suhannak a kerékpárok az utcákon. Továbbá az életkor sem lehet akadály a két keréken való közlekedésre, hiszen az idősek gyakran elektromos bicikliken közlekednek. A kisgyerekes szülők pedig speciális biciklivel gurulnak, amelyben két-három gyereket is lehet szállítani.

Az infrastruktúra kellően kiépített a bicikliseknek, vannak bicikliutak, biciklisávok, jelzőlámpák bicikliseknek, külön átkelők vagy aluljárók. Amióta itt vagyok, én is biciklivel közlekedem és sokkal biztonságosabban érzem itt a biciklizést, mint bármilyen más városban azelőtt. Sajnos Románia nagyon messze áll olyan biciklis infrastruktúra kialakításától, mint amilyen itt van. Szomorú belegondolni, hogy valószínűleg sehol máshol nem fogom majd olyan biztonságban érezni magam biciklizés közben, mint itt.

Összességében szerencsésnek tekintem magam, hogy itt tölthetek egy kis időt és érdekes felfedezéseket tehetek. Ezek számomra mindig emlékezetesek maradnak. Próbálom viszont szépen lassan megszokni a jelenlegi helyzetemet és mindent a maga idejében megtapasztalni, inkább igyekszem megőrizni a kíváncsiságot és lépésenként haladva mindent mélyen átélni. Azt hiszem, kevesebb emlékkel térnék majd haza, ha már nem tekintenék érdeklődéssel az új környezetemre és minden kicsi részletre.

Hozzászólások