A szilveszterhez az emberek ugyanúgy viszonyulnak, mint a születésnapjukhoz. Különleges napnak tekintik, amikor valami nagy dolgot kell tenni, valami megismételhetetlenül izgalmasat, hogy aztán jövő szilveszterig (szülinapig) legyen miről mesélni. Lényeges, hogy mások irigykedjenek, hogy te mekkora házban, mennyi emberrel és milyen részegen „ünnepeltél”.

Már szilveszter előtt egy hónappal elkezdődnek a kérdezősködések. Ha összefutsz egy régi ismerőssel az utcán, az első mondat a szia után „na és hol szilveszterezel”? Mintha csak erről szólna az egész december, na meg a karácsonyról. Pont annyira van egymáshoz közel ez a két ünnep, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod, amiért karácsony után egy héttel még mindig zabálsz, mert ugye majd szilveszter után nem fogsz, de annak azért meg kell adni a módját. Ötféle süteménnyel és minimum négyfogásos vacsorával. Aztán lassan elérkezünk az est fénypontjához, ahhoz a pillanathoz, amikor az óra átvált,  s újév lesz. Ekkorra már mindenki kellőképpen megvizsgálta a pohara fenekét, úgyhogy következhet a petárdázás és a szilveszteri trombitahangverseny.

Nagyon érdekes, hogy a Csendes-óceán közepén van egy szigetcsoport, ahol a világon a leghamarabb és a legkésőbb ünneplik a szilvesztert. A két sziget – Szamoa és Amerikai Szamoa – között 24 óra eltolódás van, és csak 160 kilométerre vannak egymástól. Úgyhogy ha már az egyiken megünnepelted a szilvesztert, még bőven van időd elrepülni a másikra is, hogy tovább folytathasd az ünneplést.

A szilveszter nélkülözhetetlen eleme az újévi fogadalom. Nem telhet el év, amelyik első napján meg ne fogadnál nem is egy, hanem legalább öt-hat különböző dolgot, amiket majd rendszeresen végezni fogsz, mert a következő év lesz „a te éved”! Mindig. Van olyan, aki már a megfogadásnál sem gondolja komolyan, hogy tényleg be fogja iktatni a sportot, egészséges táplálkozást az életébe, vagy azt, hogy majd többször néz szembe saját félelmeivel. Egy másik típus az, aki Facebookra is kiírja a fogadalmait, az ott kommentelgető emberektől várva nagy mennyiségű belső motivációt, ami kitart egész évben. A gyakorlottabb fogadalomtevők már újév előtt elkezdenek azon gondolkozni, hogy mit kéne másképp tenni, és szorgosan le is jegyzetelik abba a noteszbe, amibe minden évben leírják a soha meg nem valósított fogadalmakat. Kitépik az előző lapot, és írják tovább. De legalább minden évben megvan a remény, hogy talán ebben az évben sikerül majd. Hogy egy kicsit összeszedettebbek, szorgosabbak, boldogabbak leszünk, és szerintem minden be nem tartott fogadalommal picit közelebb kerülünk ezekhez.

fotó: unsplash-logoSharon McCutcheon

Hozzászólások