Az Európai Ifjúsági Fórum konferenciája Kolozsváron

Azt mondják az EP-ben, hogy nekünk, fiataloknak kell egy hang, és ezt a hangot valakiknek ott fent hallaniuk kell. Mármint nem az égieknek, hanem politikusainknak. A hang az Európai Ifjúsági Fórumé, melynek éves konferenciáját a kolozsvári Napoca hotelben tartották a 2015-ös Ifjúsági Főváros apropóján, a politikus pedig, akinek hallani és továbbítani kell majd, az történetesen Navracsics Tibor, az újonnan kinevezett ifjúságért felelős EU biztos. A Fideszes politikus első közszereplésének az Ifjúsági Fórum konferenciáját választotta és több, mint egy órás beszélgetés keretén belül válaszolt a Kolozsváron összegyűlt csaknem 200, Európa összes országából érkezett diák kérdésére.

A konferenciát Emil Boc polgármester nyitotta meg, aki meglepően jó angolsággal üdvözölte az ifjúság krémjét. Szpícsében (amelyben egyébként szabadon beszélt angolul és nem előre megírt szöveget olvasott fel) a fiatalok munkanélküliségének problémájáról beszélt, és konkrétumokkal is előállt: „A Cluj Innovation City projekt rengeteg külföldi vállalkozót, elsősorban az IT szektorból érkezőket vonzotta és jelenleg is vonzza Kolozsvárra – emiatt városunk a romániai Silicon Valley-ként emlegetik. Ezek a cégek rengeteg fiatalt foglalkoztatnak, ezért Kolozsvár az élen jár a munkanélküliség visszaszorításában.” – mondta a polgármester.

Navracsics az előadását a két fél, vagyis az ifjúság és közte kialakuló dialógusra alapozta, illetve kiemelte, hogy minden szempontból az ifjúság érdekeit fogja szolgálni. Szerinte nagyon fontos az, hogy a fiatalok teret kapjanak a politikában is és beleszólásuk legyen az őket érintő kérdésekben. „Funkcióm célja az, hogy továbbítsam az ifjúság kéréseit a döntéshozóknak és egy párbeszédet alakítsak ki az EP és köztetek. Még akkor is, ha nézeteink nem lesznek minden esetben megegyezőek, fenn kell tartani a dialógust és meg kell találni a közös nevezőt”. – mondta a politikus.

20141121_110631

Az érdekesebb, klisémentes részét a konferenciának viszont a diákok kérdései képezték. Többek között olyan dolgok hangzottak el, hogy hogyan fér össze azzal Navracsics kinevezése, hogy egy olyan pártból érkezik, amely az EU politikájával ellentétes intézkedéseket hozott az elmúlt időben, mint a sajtószabadság vagy az internetadó. Az EU biztos nem vállalta fel a Fidesz politikáját, hanem azt válaszolta, hogy az elkövetkező öt évben a párttól függetlenül, EU megbízottként fogja végezni a munkáját. Valószínűleg az elkövetkező időszakban egyetlen Fideszes politikus sem fogja megúszni az internetadóval kapcsolatos kérdést a nemzetközi színtéren. Ezen kívül a diákok az ifjúság jogaiért folyó harc felvállalását kérték Navracsicstól. A jelenlevő magyarországi diákszervezet, a Nemzeti Ifjúsági Tanács pedig mindenkit biztosított afelől, hogy belföldi ténykedése során a politikus minden szempontból segítette az ifjúságot és mindig a rendelkezésre álló legnagyobb összeget fordította a fiatalokat érintő problémák kezelésére. A végén elkaptuk a képviselő csajt egy rövid interjúra: „Véleményem szerint nem is lehetne jobb személyt találni erre, mert az elmúlt két évben rengeteg támogatást kaptunk Navracsicstól, illetve minisztériumától, támogatta a tanács megalakulását, a taggyűléseket, és kijelölt egy miniszteri biztost, aki az ifjúságüggyel foglalkozott. Ha ezt a gyakorlatot át tudja ültetni Európára, akkor pozitív öt évnek nézünk elébe.”

Nem mindenki volt ennyire megelégedve az elhangzottakkal, voltak akik nem kaptak kellő visszajelzést problémáik megoldására. Luke, az OBESSU (Európai Középiskolások Szövetsége) képviselője: „Azért utaztunk el erre a konferenciára, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a középiskolások jogai kellően képviselve vannak az Európai Unióban. Sajnos Navracsics úr nem tudott konkrét érveket felhozni amellett, hogy ez így lesz, ezért nem estünk hasra a válaszaitól. De reméljük, hogy ez változni fog és a mi kéréseinknek is eleget tesz majd a jövőben.”

Voltak olyanok is, akik az EU határain túlról érkeztek Kolozsvárra – Valentyn, az ukrajnai Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke: „Mi is be szeretnénk kapcsolódni az EU-programokba, elsősorban az Erasmus+ által nyújtott lehetőségekbe, ezért mi is képviseltetjük magunkat ezen a konferencián. Mivel Ukrajna jelenleg nehéz helyzetben van, a fiataloknak szüksége van a támogatásra.”

 

 

Hozzászólások